fallback

Доларът намери подкрепа за 4-месечен връх спрямо йената

Валутната двойка прескочи психологическата граница от 100,00

11:20 | 21.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът поскъпна до 4-месечен максимум спрямо йената, след като дивергенцията между монетарните политики на Федералния резерв и Японската централна банка доведе до по-широка разлика между доходността по правителствените облигации на двете държави. Двойката USD/JPY прескочи психологическата граница при 100,00 и вече един долар струва 100,85 йени.

Централната банка на Япония запази залога за разширяване на монетарната база с над 70 трлн. йени (695 млрд. долара) на година след проведеното тази сутрин заседание. Членовете на банката нямат намерение да отстъпват от плановете за преследване на инфлация от 2% и са готови да направят повече, ако е необходимо, коментират наблюдатели.

В същото време публикуваната вчера стенограма от последното заседание на Федералния резерв от 29-30 октомври показа, че законодателите в САЩ като цяло очакват подобрение на данните за заетостта и намаляване на размера на програмата за изкупуване на активи в близките месеци. Всеки месец Фед изкупува държавен дълг и ипотечно-гарантирани ценни книжа.

Обирането на финансовите стимули вероятно няма да се случи преди март месец догодина. За това вече намекнаха сегашния председател на Фед Бен Бернанке и бъдещия председател Джанет Йелън, която ще заеме поста през януари. По-важното е, че нагласата сред членовете на банката остава положителна и това определено помага на долара да задържи ръстовете си спрямо йената.

Последният доклад за заетостта от 8 ноември показа, че американската икономика е добавила повече нови работни места от очакваното. Днес пък ще бъдат изнесени данните за новоподадените молби за помощи при безработица за миналата седмица, които трябва да паднат до 335 000 от 339 000 според прогнозата.

Японската йена загуби цели 12% от стойността си от началото на годината в резултат на монетарната политика на Японската банка, което я постави на последно място сред валутите на развитите страни. За същия период долара поскъпва с 4,1%, а еврото е с най-добро представяне и ръст от 6,1%.

Политиката на Европейската централна банка също попадна във фокуса на събитията вчера, след като спекулациите, че се готви редуциране на основния лихвен процент в еврозоната до 0% и дори отрицателния 0,1%. Новината не е официална, но пък бе достатъчна, за да изтегли интереса от еврото.

Двойката EUR/USD се търгува днес при 1,3400. Еврото изгуби инициативата от последните две седмици и само за броени часове отстъпи, губейки 1,5 цента от стойността си.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката продължава да се търгува във възходящ канал, който запазва валидността на евровия тренд от месец юли насам.

Еврото намери подкрепа и спря спадовете при долната граница на канала – 1,3300, след което започна да възстановява възходящия тренд. Вероятността от нови ръстове се усилва.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 02.09.22 г.
fallback