fallback

Коментарите на Джанет Йелън върнаха низходящия тренд при долара

Последните поскъпвания на долара са корекция на дългосрочния тренд при еврото, паунда и останалите основни валути

10:35 | 18.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари“ спрямо кошница от шест основни валути, губи от стойността си в понеделник заради очакванията, че предстоящите коментари на членове на Федералния резерв ще посочат отново необходимостта от печатане на пари и задържане на финансовите стимули, за което още миналата седмица намекна номинираната за председател на централната банка на САЩ Джанет Йелън.

Йелън защити програмата на Фед за изкупуване на активи с аргумента, че това е ефективна антикризисна мярка, която е допринесла значително за икономическия растеж и подобрението на трудовия пазар. Според бъдещия председател на централната банка печатането на пари за финансиране на пакета от мерки не трябва да бъде ограничавано, тъй като икономиката не е набрала достатъчно възходяща инерция, за да може сама да потегли нагоре.

Това означава, че Федералният резерв вероятно ще продължи да изкупува активи за внушителните 85 млрд. долара месечно и след месец януари, когато Джанет Йелън ще замени Бен Бернанке на поста председател. Това е добра новина за фондовия пазар в САЩ, но не и за местния долар, който е дестабилизиран от регулярното увеличаване на паричната маса в обращение.

Разнопосочните движения, които наблюдаваме при американската валута през последните сесии показва именно това, че пазарът не е намерил консенсус за трайна подкрепа към долара. Ако трябва да обобщим ситуацията от началото на месеца, трябва да разглеждаме последните поскъпвания на "зелените пари" като корекция на дългосрочния тренд при еврото, британската лира и останалите основни валути.

Доларът поизгуби импулса, който го теглеше нагоре и вече отново се върна в отбранителна позиция, което показват последните загуби в основните му кръстосани курсове.

От друга страна, колебливата макроикономическата обстановка на Стария континент също не е достатъчен аргумент за пазарните участници, за да подкрепят по-трайно европейските валути. Затова в момента за тях остава да направят трудния избор, коя валута ще бъде подложена на по-малко атаки от монетарната политика на съответната централна банка.

Европейската централна банка вече намали основния си лихвен процент до 0,25% и по всичко изглежда, че готви програма за изкупуване на активи, по модела на Федералния резерв и Японската централна банка.

Днес двойката EUR/USD се търгува при психологическото 1,3500 и продължава да се отдалечава от дъното при 1,3296, което беше най-ниската цена за еврото и същевременно най-високата стойност за долара за последните два месеца. В същото време GBP/USD проби над 1,6100 и отново се прицели към най-високите нива за тази година при 1,6262.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се намира във възходящ канал, който запазва валидността на евровия тренд от месец юли насам. Последните спадове върнаха цената на EUR/USD в стойностите при 1,3300, където е разположена долната граница на канала.

В този смисъл еврото е в добра позиция за връщане към основния възходящ тренд през следващите сесии.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:47 | 11.09.22 г.
fallback