fallback

Доларът изчаква коментарите на Фед, за да продължи възходящото рали

Еврото е в отбранителна позиция, което е добре дошло за зелените пари

12:02 | 11.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът остава силен в основните си кръстосани курсове в понеделник, ден преди изявлението на членове на Федералния резерв и предварителните сигнали, че американската икономика може да се окаже по-силна от очакваното. Добрите петъчни данни за заетостта в САЩ също задържаха интереса към щатската валута. Двойката EUR/USD се търгува в нивата под 1,3400, все още близо до двумесечното дъно при 1,3296.

Очакванията са, че доларът ще продължи да държи инициативата предвид нормализиращата се макроикономическа среда зад Океана. Още утре Фед ще оцени текущата обстановка, а според анализатори не е изключено централната банка на САЩ да намекне за намаляване на стимулите, чрез които се опитва да облекчи натиска върху местния пазар.

В подкрепа на тези прогнози бяха петъчните данни от трудовия пазар. През октомври най-силната икономика е добавила внушителните 204 000 нови работни места в секторите извън селското стопанство. За сравнение, предварителните прогнози бяха за ръст от едва 120 000 работни места. Новината опроверга твърденията, че частичното спиране на държавната администрация на САЩ през първата половина на октомври е забавило възстановяването в сектора.

В края на миналата седмица стана ясно, че брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с 2,8% на годишна база през третото тримесечие на годината, при прогнози за ръст от едва 2%, и в същото време новата стойност е над измерените 2,5% през второто тримесечие.

Докато индикаторите за състоянието на американската икономика отчитат подобрение, тези в еврозоната остават без промяна или с негативна тенденция. Реакцията на Европейската централна банка срещу високата безработица и спада на инфлацията в региона бе да намали основния лихвен процент от 0,5% на 0,25%, което пък веднага отдръпна пазарните участници от единната европейска валута.

Еврото потъна с близо 3% спрямо долара за последните две седмици, отчитайки най-слабата двуседмична серия от година насам. До преди това еврото доминираше изцяло, но сигналите, че ЕЦБ тепърва ще разхлабва монетарната си политика обърна на 180 градуса нагласите на пазара.

Сега единната валута е в отбранителна позиция, което е добре дошло за американския долар, който опитва да вземе реванш за тежките загуби, които получи през септември и октомври.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се намира във възходящ канал, който запазва валидността на евровия тренд от месец юли насам. Последните спадове върнаха цената на EUR/USD в стойностите под 1,3300, където е разположена долната граница на канала.

В този смисъл еврото е в добра позиция за връщане към основния възходящ тренд през следващите сесии.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:04 | 12.09.22 г.
fallback