fallback

Д. Георгиев: Пазарът се настройва за понижения на основните лихви на ЕЦБ

Спадът при еврото след заседанието в четвъртък няма да е значителен, предвид регистрираните преди дни понижения спрямо долара, коментира финансистът

20:13 | 04.11.13 г.

Пазарът все повече се настройва за понижения на основните лихви на ЕЦБ на заседанието в четвъртък, коментира в ефира на Bulgaria Оn Air Димитър Георгиев, ръководител  „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг. По думите му ефектът от понижението в известна степен вече е изконсумиран с оглед на регистрираните в последните дни спадове на европейската валута спрямо долара. В този смисъл според Георгиев не се очаква значително понижение на еврото. Той допълни, че пониженията на валутата спрямо долара се дължат по-скоро на добрите новини от САЩ, отколкото на слабости на еврото. „Към момента не можем да говорим за глобален тренд на спад на еврото“, подчерта Георгиев. Според финансиста предстои да виждаме нов ръст на икономиката на САЩ, на цените на акциите, а „защо не и на долара“.

„Основната цел на подчертано експанзивната монетарна политика на САЩ е икономическият ръст. Дали това е устойчива стратегия е друг въпрос. Виждаме, че дългът се увеличава, след което идва дилемата за вдигане на тавана на дълга. В краткосрочен план не виждам проблеми и съм оптимист за икономическото развитие“, допълни още Георгиев.

Той подчерта, че през следващите няколко десетилетия доларът ще запази статута си на резервна валута. „Постепенното либерализиране на политиката в Китай вероятно ще доведе до претенции за най-голямата икономика в света и за изместване на долара от юана като резервна валута“, коментира още финансистът. По думите му за валутни войни не може да става дума. „Има стремеж на много правителства да държат валутите си подценени. Мерките, с които тези страни се опитват да подценят валутите си, са в рамките на приемливото и не може да става въпрос за войни“, коментира още Георгиев. Той подчерта, че предстоящият пленум на Комунистическата партия в Китай се очаква с голям интерес от много инвеститори, тъй като там се очаква да бъде обявено либерализиране на азиатската икономика, която на свой ред да позволи и увеличаване на стойността на юана. „Години наред юанът поддържа един фиксиран курс, чрез който стимулира износа на китайската продукция“, посочи още Георгиев. Според него едва през 2015 година Централната банка на Великобритания ще повиши основните си лихви. Финансистът посочи още, че няма сигурна валута. „Интересното на валутните пазари е, че са трудно прогнозируеми“, обобщи Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:42 | 05.09.22 г.
fallback