fallback

Доларът разширява корекцията, но все още е далече от обръщане на тренда

Зелените пари като че ли излизат от нокдауна, в който попаднаха през последните седмици

11:37 | 31.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар печели интереса на пазарните участници за четвърти пореден ден преди днешния доклад за подадените през миналата седмица молби за помощи при безработица и сигналите, че състоянието на най-силната световна икономика може би не е чак толкова лошо, колкото очакват анализатори след частичното спиране на държавната администрация през първата половина на месеца и последните разочароващи данни за заетостта.

Доларът задълбочи корекцията на тежките загуби в основните си кръстосани курсове, а спрямо еврото продължава да се отдалечава от двугодишното дъно, което формира в петък. Двойката EUR/USD се търгува в четвъртък в нивата около 1,3700, а GBP/USD се върна пак при психологическото 1,6000.

Малко по-късно днес ще бъдат публикувани данните за молбите за помощи, които, според предварителните прогнози, ще се свият до 338 000 спрямо отчетените последно 350 000. Утре се очаква докладът за състоянието на производствения сектор в САЩ за месец октомври, където отново очакванията са за по-добри резултати.

На приключилото късно снощи двудневно заседание на Федералния резерв очаквано не бе гласувана промяна в монетарната политика. Фед запази антикризисната си програма непроменена и ще продължи да изкупува държавни ценни книжа и ипотечно обезпечени активи за 85 млрд. долара всеки месец, за да намали още повече цената на междубанковото кредитиране и да помогне на икономиката да набере желаната възходяща инерция.

Това означава също, че Фед няма да спира печатането на пари и че дългосрочният натиск върху долара ще се запази, но въпреки това вчерашната пазарна реакция бе друга. Доларът не бе засегнат чувствително от новината, което показва, че пазарът до голяма степен вече е отразил негативната тенденция в цената на американската валута.

В този смисъл моментът за по-дълбока корекция вероятно е настъпил и доларът, като че ли излиза от нокдауна, в който попадна през последните седмици. Трябва да се има предвид обаче, че поскъпването, което наблюдаваме все още има характера на корекция, а за пълно обръщане на тренда вероятно ще може да се говори едва, след като Федералният резерв пристъпи към намаляване на финансовите стимули.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Нивата около 1,3830 се оказаха повратна точка за възходящия тренд при двойката. Точно там бе разположена правата, начертана по върховете от месец март насам.

Опитите на щатския долар за по-дълбока корекция се засилват, но преди това трябва да се справи с подкрепите при 1,3710 и 1,3652.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
fallback