fallback

Еврото продължава да набира скорост за сметка на слабия долар

В краткосрочен план най-силно влияние върху щатската валута ще има днешния доклад на Мичиганския университет

11:28 | 25.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар продължава да бъде притиснат от еврото близо до 2-годишното дъно, до което се потопи малко по-рано днес. Двойката EUR/USD се търгува в подножието на 1,3834 – най-високата стойност за единната валута и същевременно най-ниската за долара от месец ноември на 2011 г. Пазарните участници очакват с повишен интерес днешните макроикономически доклади от Европа и САЩ, които могат да променят или потвърдят текущата тенденция в края на работната седмица.

Политическата криза в САЩ, която започна със спирането на работата на държавната администрация на 1 октомври, вероятно е влошила стойността на брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие с 0,25% и в същото време ще струва около 120 000 нови работни места през октомври, смята икономическия съветник на президента Барак Обама.

В този контекст дългосрочната подкрепа за долара остава под съмнение, а в краткосрочен план най-силно влияние върху стойността на щатската валута ще има днешния доклад на Мичиганския университет, в който традиционно се публикува индекса на потребителското доверие. Според предварителните прогнози индексът ще отчете спад до 75 пункта за този месец, което всъщност ще бъде най-лошото ниво от януари насам.

Данните ще са потвърждение за това, че доверието на американските домакинства в местната икономика продължава да спада, още повече, че това се случва на фона на вчерашния доклад от трудовия сектор, който регистрира покачване на новите молби за помощи при безработица.

Натискът върху долара се усилва и от спекулациите, че Федералният резерв няма да спира печатницата за пари поне до месец март догодина, тъй като в този момент липсват аргументи за трайно подобрение на икономиката. До края на годината Фед ще проведе две редовни заседания. Първото е в средата на следващата седмица, а второто ще е на 17-18 декември, като пазарът, поне за момента показва, че не очаква промяна в монетарната политика на банката.

Днешните данни от Германия, най-силната икономика в еврозоната, ще предложат стойностите за бизнес климата в страната. Прогнозите са за ръст до 108 пункта за този месец, което ще бъде най-високото ниво от април 2012 г.

На този фон еврото логично намира подкрепата на инвеститорите. Въпреки че еврозоната все още е далече от желаното състояние, нейната валута е предпочитана от пазарните участници и за момента изглежда по-добрата алтернатива в сравнение с долара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Дългосрочният тренд при двойката остава възходящ и както прогнозирахме, еврото продължава да задържа интереса на пазарните участници. Опитите на щатския долар за корекция се засилват с доближаването на кривата, начертана по върховете от месец март насам.

Подкрепите, които ще работят в полза на еврото, са разположени в стойностите около 1,3710 и 1,3600.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:01 | 10.09.22 г.
fallback