fallback

Интересът към долара остава слаб преди данните за заетостта в САЩ

Въпреки първоначалната положителна нагласа поне за момента пазарът не показва същите признаци на оптимизъм

10:50 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът се търгува във вторник близо до 8-месечното си дъно спрямо еврото, до което се потопи в края на миналата седмица и към момента не може да събере необходимата подкрепа, за да се отдалечи от него, най-вече заради предпазливостта на пазарните участници преди днешните данни за заетостта в САЩ.

Малко по-късно Министерството на труда ще публикува септемврийските стойности на равнището на безработицата и заетостта в секторите без селско стопанство. Според предварителните прогнози американската икономика е добавила за периода 180 000 нови работни места, задържайки позитивната тенденция след ръста от 169 000 през август. В същото време безработицата вероятно ще остане без промяна на текущите 7,3% - най-ниското ниво за последните 4 години и половина.

Анализаторите на инвестиционната банка Barclays Plc остават по-оптимистични в прогнозите си, очаквайки 200 000 нови работни места и свиване на безработицата до 7,2%.

Въпреки първоначалната положителна нагласа на мнозинството от анализаторите поне за момента пазарът не показва същите признаци на оптимизъм. Ако данните от трудовия сектор се окажат наистина по-добри, доларът ще поскъпне, тъй като това ще доближи Федералния резерв на САЩ до момента, в който ще намали печатането на пари и стимулирането на местната икономика.

По-консервативният подход на пазарните участници и осезаемата предпазливост всъщност може да се обясни с това, че данните за заетостта от последните два месеца бяха ревизирани до значително по-ниски стойности. Твърде вероятно е и този път да има корекция в числото, още повече че спирането на работата на държавната администрация през първата половина на месеца увеличава шансовете за грешка в изчисленията.

Федералният резерв няма намерение да вдига основния си лихвен процент от текущите нулеви равнища, докато безработицата не падне до 6,5%. В рамките на антикризисната си програма централната банка на САЩ изкупува всеки месец активи за 85 млрд. долара, за да намали дългосрочните лихви по кредитите и да подпомогне възстановяването - политика, която действа дестабилизиращо на долара.

Вероятно Фед няма да намалява размера на средствата до месец март следващата година, сочат средните прогнози. Само до преди месец допитванията сред анализаторите показваха, че нагласите са за редуциране на стимулите още през декември.

Липсата на по-ясни сигнали от страна на Фед и неяснотата около продължителността на политиката за стимулиране чрез ниски лихви и печатане на пари означава дългосрочен натиск върху американския долар. За последните три месеца щатската валута поевтиня с 2,8% срещу кошница от девет основни валути. За същия период еврото поскъпна с 1,2%, а йената загуби 1,3% от стойността си.

Двойката EUR/USD се търгува днес в подножието на върха при 1,3704 от края на миналата седмица. Това е най-високата стойност за еврото и респективно най-ниската за долара от месец февруари насам. При пробив на този максимум двойката ще се насочи към върха за този година при 1,3711.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Дългосрочният тренд при двойката остава възходящ и вероятно ще продължи да работи в подкрепа на еврото. Опитите на щатския долар за корекция ще бъдат силно ограничени. Ключовите подкрепи са разположени при 1.3650 и психологическото 1.3600.

Най-сериозната бариера пред възходящия импулс на еврото ще са максимумите за годината при 1.3711.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:50 | 19.08.22 г.
fallback