fallback

Зелените пари потънаха до нови дъна в основните си кръстосани курсове

Най-силната световна икономика губи възходящия си импулс, смятат анализатори

11:05 | 21.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар остава близо до 8-месечното си дъно спрямо кошница от валути в понеделник заради очакванията, че Федералният резерв ще трябва да забави моментът на редуцирането на финансовите стимули след 16-дневното спиране на държавната администрация в САЩ. Доларовият индекс е в стойностите около 79.675, не далече от петъчното дъно, което върна цената на щатската валута в нивата от месец февруари тази година.

До края на годината Федералният резерв на САЩ ще проведе по план две редовни срещи. Първата е на 29-30 октомври, а следващата е насрочена за 17-18 декември. Според предварителните прогнози централната банка няма да има аргументи за спиране или поне частично ограничаване на прилаганите в момента безпрецедентни финансови стимули, което ще означава, че печатането на пари ще продължи поне до началото на 2014 г. Именно тази нагласа се отразява текущо в цената на долара и е причината щатската валута да губи позиции във всичките си основни кръстосани курсове.

През последните два месеца данните за безработицата в САЩ, които Фед използва за катализатор на провежданата антикризисна политика, бяха ревизирани до по-ниски стойности. Създава се усещането, че най-силната световна икономика губи възходящия си импулс, коментират анализатори, което означава, че моментът, в който стимулите ще спрат ще се отложи във времето.

Акцентът от макроикономическите новини през тази седмица ще бъдат данните за заетостта за месец септември, които ще бъдат публикувани по изключение утре. Забавянето се дължи на спирането на работата на държавната администрация по-рано този месец. Очакванията са за нови 180 000 работни места в секторите без селското стопанство.

Еврото се възползва от слабостта на долара и в петък формира нов многомесечен връх при 1,3704, но не успя да подобри максимума за 2013 г. от месец февруари при 1,3711. Доближаването на този връх изглежда, че е психологическият фактор, който тази сутрин позволи на долара да коригира минимална част от загубеното.

Британската лира и йената също поскъпнаха спрямо долара. Двойката USD/JPY се търгува днес в нивата около 98,00, а GBP/USD отново се върна над психологическото 1,6200.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Дългосрочният тренд при двойката остава възходящ и вероятно ще продължи да работи в подкрепа на еврото. Опитите на щатския долар за корекция ще бъдат силно ограничени.

Ключовите подкрепи са разположени при 1,3650 и психологическото 1,3600. Най-сериозната бариера пред възходящия импулс на еврото ще са максимумите за годината при 1,3711.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:18 | 19.08.22 г.
fallback