fallback

Очаквания за бюджетно споразумение в САЩ задържат преднината на долара

Разговорите на високо ниво продължиха до късно вечерта, но въпреки това не доведоха до ефективно споразумение

10:50 | 11.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар до голяма степен успя да задържи спечеленото спрямо основните си конкуренти по време на азиатската сесия днес. Доларовият индекс достигна двуседмичен връх през изминалия ден, след появилите се спекулации, че бюджетната криза в САЩ ще бъде преодоляна съвсем скоро. Същевременно републиканците предложиха временно повишаване на тавана на американския дълг, което бе прието като първи стъпки към сближаване и постигане на дългосрочно решение на фискалните проблеми.

Късно вчера се проведе и 90 минутна среща между президента Барак Обама и лидерите на Републиканската партия. Разговорите на високо ниво продължиха до късно вечерта, но въпреки това не доведоха до ефективно бюджетно споразумение. Представители на Белия дом обаче изразиха оптимизъм по отношение на надвисналите проблеми в страната.

Допълнителна подкрепа на щатския долар оказа и говорителят на Камарата на представителите, Джон Бейнър, който представи план за увеличаване тавана на дълга на САЩ, целящ да предостави време на политиците да приемат дългосрочно решение на дълговия проблем. Планът ще измести достигането на сегашния таван от 17 октомври на 22 ноември, като по този начин се избягва изпадането на страната в неплатежоспособност, поне в краткосрочен аспект. В замяна на предложението си, Републиканците поискаха от Барак Обама обсъждане на други политически въпроси, свързани най-вече с бюджета на страната.

От Белия дом приветстваха предложението на Бейнър, като от своя страна не включиха допълнителни искания. Американският президент заяви, че ще разгледа внимателно плана за повишаване тавана на дълга, но същевременно посочи, че политиците трябва да възстановят нормалната работа на неговата администрация, като приемат бюджетно споразумение и осигурят финансиране.

Макар и краткосрочно, предложението за вдигане на тавана на дълга и избягването на неплатежоспособност на някой краткосрочни облигации след 17 октомври, бе прието изключително позитивно от финансовите пазари. Wall Street записа най-силното си дневно повишение за цялата 2013 г., а щатският долар регистрира четвърти пореден ръст спрямо японската йена. Доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари“ спрямо кошница от 6 основни валути, се повиши до 80.483 пункта. По време на търговията в четвъртък, бенчмаркът достигна до 80,595 пункта, което е най-високата стойност от 26 септември.

Фискалните проблеми в САЩ за момента изместват фокуса на пазарните участници от бъдещето на паричната политика на Федералния резерв. Според анализатори, ако нормалната работа на правителството не бъде възстановена в началото на следващата седмица, това ще струва 0,2 процентни пункта от растежа на икономиката на страната. Ако законодателите не намерят решение до 25 октомври, щетите ще скочат до 0,5 процентни пункта. Това от своя страна възобновява спекулациите сред пазарните участници, че с оглед на ситуацията, от Фед едва ли ще предприемат намаляване на монетарните стимули преди края на годината, което би оказало натиск върху американската валута в средносрочен план.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Опитът за корекция на щатския долар за момента се удържа от силните подкрепи разположени около психологическото ниво при 1,3500 и септемврийските дъна около 1,3465.

Дори американската валута да успее да се повиши до тези стойности, предимството остава на страната на еврото и всеки спад на двойката ще се използва от пазарните участници за откриване на нови дълги позиции.

GBP/USD

След тежките загуби от началото на месеца, британският паунд намери сили за корекция спрямо долара. Подкрепа за кабела оказва психологическото ниво при 1,5900, което за момента удържа по-дълбок спад.

В дългосрочен план обаче, предимството остава на страната на американската валута, като всяко покачване на двойката ще се използва за откриване на нови къси позиции.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:29 | 18.08.22 г.
fallback