fallback

Доларът ще приключи трета поредна седмица на червено

Законодателите в САЩ все още не намират съгласие по предложението за вдигане на тавана на дълга

11:35 | 04.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар вероятно ще запише трета поредна седмична загуба, след като стана ясно, че набиращата скорост политическа криза в САЩ ще забави ключовия доклад на Министерството на труда за нивото на заетостта. Данните се следят отблизо от Федералния резерв, който обвърза неотдавна активността на трудовия пазар с прилаганата в момента агресивна политика на финансови стимули. Това че днес няма да бъдат публикувани данни за заетостта означава, че Фед няма да има основания да преразгледа скоро монетарната си политика и че печатането на пари няма да спира за сега.

Законодателите в САЩ все още не намират съгласие по предложението за вдигане на тавана на дълга, с което да се попълнят празнините в бюджета. По тази причина от 17 октомври държавната администрация спря частично работа.

Принудителният отпуск на администрацията, или така нареченият „government shutdown”, който е първият за последните 17 години, стана причина за забавянето на вече три важни доклада за състоянието на американската икономика. В същото време съществува вероятност от изкривяване на данните, които ще се публикуват след месец, тъй като сегашната извънредна ситуация предполага неточно изчисляване на стойностите, считат експерти.

Президентът Барак Обама посочи като единствен изход от ситуацията вдигането на тавана на дълга. Пречка за това се оказват гласовете на Републиканската партия, които считат, че необходимите средства могат да се намерят чрез орязване на средствата по програмата за здравеопазване, която Обама предложи още през 2010 г.

Доларът се търгува близо до последните си многомесечни дъна в основните си кръстосани курсове. Двойката EUR/USD остава в нивата над психологическото 1,3600, близо до върха от вчера при 1,3644. За последно най-търгуваната валутна двойка се търгуваше в тези цени в началото на февруари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Доларът не може да противодейства по никакъв начина на възходящия импулс на еврото и както очаквахме, единната валута продължи да трупа печалби.

Временната консолидация около 1,3500, която наблюдавахме през последните две седмици, показа, че доларът не е в състояние да формира по-дълбока корекция и затова еврото отново поде инициативата. Следващата цел пред двойката са най-високите върхове за тази година при 1,3725.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:56 | 03.09.22 г.
fallback