fallback

Нови проблеми за долара заради продължаващата политическа криза в САЩ

Разговорите във Вашингтон продължават, но разделението между демократи и републиканци изглежда, че става по-чувствително

10:38 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар продължава да е нестабилен спрямо еврото и основните валути, след като продължават да липсват индикации за това, кога държавната администрация на САЩ ще се върне отново на работа. В същото време съмненията за икономическо забавяне и отлагане на решението за намаляване на безпрецедентните стимули се засилват.

Доларът поевтиня с 0,2% спрямо еврото тази сутрин. Единната валута се възползва от слабостта на „зелените пари“ и формира нов многомесечен връх при 1,3623. И в момента най-търгуваната валутна двойка продължава да се търгува над психологическия праг от 1,3600.

Разговорите между законодателите във Вашингтон продължават, но разделението между демократи и републиканци изглежда, че става по-чувствително. Президентът Барак Обама заяви, че няма да преговаря с лидерите на Републиканската партия по въпросите свързани с бюджета, докато таванът на дълга не бъде увеличен без допълнителни условия.

Разделението на силите, създадено от конституцията на Щатите прави възможен процеса на спиране на работата на администрацията, тъй като различните клонове на федералното правителство са контролирани от различни политически фракции. Това означава, че бюджетът на страната се одобрява едновременно от Сената и от Камарата на представителите и трябва да бъде подписан от президента. Ако някоя от тези институции откаже да го одобри след изтичане на крайния срок се стига до така наречения „Government Shutdown”.

Политическата криза в САЩ идва в момент, в който Федералният резерв опитва да измери, дали възстановяването на местната икономика е достатъчно силно, за да може да продължи и без подкрепата на прилаганите в момента финансови стимули.

Създалата се несигурност ще продължи да тежи върху американския долар в дългосрочен план, тъй като запазването на стимулите означава, че печатането на пари за тяхното финансиране няма да спира.

Заради спирането на администрацията, този петък няма да бъдат публикувани данните за заетостта, които се считат за най-ключовия барометър за бързината, с която се САЩ излиза от финансовата криза.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Доларът не може да противодейства по никакъв начина на възходящия импулс на еврото и както очаквахме, единната валута продължи да трупа печалби.

Временната консолидация около 1,3500, която наблюдавахме през последните две седмици, показа, че доларът не е в състояние да формира по-дълбока корекция и затова еврото отново поде инициативата. Следващата цел пред двойката са най-високите върхове за тази година при 1,3725.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
fallback