fallback

Доларът потъна, след като администрацията в САЩ спря работа

Очакванията са, че кризата ще отложи във времето решението на Фед за спиране или намаляване на стимулите

10:19 | 01.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар продължава с лошата си серия в основните си кръстосани курсове, като спрямо британската лира се потопи до най-ниската си стойност от 3 януари насам. Бягството на пазарните участници от щатската валута стана факт, след като законодателите в САЩ не постигнаха договорка за бюджета и федералното правителство от днес спира работа.

Шансовете за постигане на договорка между републиканци и демократи в последния момент, което всъщност се случваше доста често през последните години, се изпариха преди полунощ, когато долната камара на Конгреса застана твърдо зад предложението си за забавяне на основните части на програмата за здравеопазване, предложена от президента Барак Обама.

На 27 септември Обама заяви, че проваленото одобряване на правителственото финансиране и перспективите за ново вдигане на дълга ще имат дестабилизиращ ефект върху местната икономика. Спирането на работата на държавната администрация вероятно ще стопи икономическия растеж през четвъртото тримесечие на годината с поне 1,4%. Все пак всичко зависи от това, кога администрацията ще се върне обратно на работа.

Пазарът очаква, че кризата в САЩ ще отложи във времето решението на Федералния резерв за спиране или намаляване на финансовите стимули. Това означава, че печатането на пари за финансиране на антикризисната капания на Фед ще продължи с пълна скорост до края на годината, а засиленото наливане на пари в икономиката ще отслабва още американския долар.

Заради спирането на администрацията, този петък няма да бъдат публикувани данните за заетостта, които се считат за най-ключовия барометър за бързината, с която се САЩ излиза от финансовата криза.

Двойката GBP/USD се търгува на 9-месечен връх при 1,6250. В същото време еврото продължава да разширява преднината си спрямо долара и вече формира нов 7-месечен връх при 1,3580.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3479; Връх – 1,3554; Дъно – 1,3463; Затваряне – 1,3523

Доларът не може да противодейства по никакъв начина на възходящия импулс на еврото и както очаквахме, единната валута продължи да трупа печалби.

Временната консолидация около 1,3500, която наблюдавахме през последните две седмици, показа, че доларът не е в състояние да формира по-дълбока корекция и затова еврото отново поде инициативата. Следващата цел пред двойката са нивата около 1,3600, а при пробив следва 1,3725.

GBP/USD

Отваряне – 1,6102; Връх – 1,6202; Дъно – 1,6095; Затваряне – 1,6184

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 01.10.13 г.
fallback