fallback

Доларът на месечно дъно срещу йената

Щатските пари са най-лошо представящата се валута измежду 10-те национални валути на развитите страни

11:03 | 30.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар се понижи до едномесечно дъно спрямо японската йена в понеделник, след като политическите препирни около американския бюджет заплашиха правителството със спиране на работа от утре. Йената поскъпна във всичките си 16 основни кръстосани курса и формира триседмичен връх срещу еврото заради нарастващия апетит към валути с по-ниска степен на риск.

Доларът разшири първата си тримесечна загуба спрямо йената от година насам. Дебатите между двете партии в американския Сенат влязоха в задънена улица заради настояването на републиканците за промяна на закона за здравеопазването, който президентът Барак Обама предложи през 2010 г. Утре е крайният срок за намиране на решение, след който федералното правителство на САЩ ще бъде принудено да спре работа.

В същото време италианското правителство е разкъсвано от законови проблеми около експремиера Силвио Берлускони, който бе обвинен в данъчни измами и вероятно ще трябва да напусне парламента. Партиите около Берлускони заявиха, че планират да излязат от кабинета и това стана повод за министър-председателя Енрико Лета да поиска вот на доверие на 2 октомври.

Пазарът е видимо обезпокоен около събитията от двете страни на Океана и това обяснява прехвърлянето на свободни капитали към валутите убежища, сред които е японската йена.

Американският долар остава на обратния полюс. За последния месец „зелените пари“ изгубиха 3,1% от стойността си и вече са най-лошо представящата се валута измежду 10-те национални валути на развитите страни. За последните 3 месеца доларът загуби 3,6%, намалявайки преднината си от началото на годината до 2,6%.

Двойката EUR/USD се търгува днес в стойностите под психологическото 1,3500. Най-търгуваната валутна двойка остава в тази зона за втора поредна седмица, след като на два пъти не успя да се справи със солидната съпротива на 7-месечния връх при 1,3567.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3487; Връх – 1,3564; Дъно – 1,3473; Затваряне – 1,3520

Еврото продължава да държи инициативата, след като намери подкрепата на психологическото 1,3100 и на техническият модел „Проникваща линия” (Piercing line), който се наблюдава в крайни фази на низходящи трендове.

Най-сериозната съпротива е разположена при върха от 1,3567. Еврото тества вече два пъти тази бариера без да успее да я пробие.

GBP/USD

Отваряне – 1,6037; Връх – 1,6146; Дъно – 1,6028; Затваряне – 1,6135

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
fallback