fallback

Доларът е на път да приключи седмицата без значителна промяна

Федералното правителство продължава да е пред угрозата от спиране на работата при непостигане на консенсус между законодателите

11:23 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар остава относително стабилен в основните си кръстосани курсове в петък и е на път да приключи седмицата без значителна промяна, след като не успява да намери подкрепа на фона на продължаващата политическа нестабилност в САЩ и забавянето на решението около спешната корекция на бюджета.

Доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари“ спрямо кошница от 6 основни валути, възстанови загубите, които формира по-рано през седмицата благодарение на вчерашния доклад, който показа, че броят на новоподадените молби за помощи при безработица се е понижил.

Други новини от вчера, включващи данните за потребителските цени, върнаха фокуса върху нежеланието на Федералния резерв на САЩ да ограничи печатането на пари и да забави темповете, с които стимулира местната икономика. След изненадващото решение на Фед да не променя монетарната си политика преди седмица и последвалата поредицата от изказвания на представители на централната банка на САЩ пазарите не са наясно, кога могат да очакват евентуално намаляване на финансовите стимули, което за момента носи допълнително напрежение за американската валута.

Инвеститорите вече очакват следващото редовно заседание на Федералния резерв през октомври, въпреки че според някои стимулите няма да бъдат изтеглени до началото на 2014 г.

Междувременно дебатите между законодателите около бюджета на САЩ продължават. Федералното правителство е заплашено да спре работа, ако не бъде постигната скорошна договорка за начина на финансиране на държавната администрация.

Крайният срок за намиране на решение е 30 септември, тъй като новата фискална година започва на 1 октомври. Ако до тази дата законодателите не намерят средства, служителите от държавната администрация ще бъдат принудени да излязат в принудителен отпуск.

Двойката EUR/USD се търгува при психологическото 1,3500, около 1% по-ниско от 7-месечния връх при 1,3567, който формира на 19 септември.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3524; Връх – 1,3530; Дъно – 1,3471; Затваряне – 1,3486

Еврото държи изцяло инициативата, след като намери подкрепата на психологическото 1,3100 и на техническият модел „Проникваща линия” (Piercing Line), който се наблюдава в крайни фази на низходящи трендове.

Възходящият тренд остава валиден с цел нивата при върха от 1,3567.

GBP/USD

Отваряне – 1,6078; Връх – 1,6095; Дъно – 1,5998; Затваряне – 1,6036

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 27.08.22 г.
fallback