fallback

Доларът потъна до рекордно 7-месечно дъно

Пазарните участници потърсиха повече риск чрез покупки на евро, британски лири, както и акции на американски компании

10:25 | 19.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар понесе тежки загуби през последните часове, потъвайки спрямо кошница от основни валути до 7-месечно дъно. Бягството от щатската валута бе провокирано от решението на Федералния резерв на САЩ да не променя текущата си монетарна политика, което означава, че размерът на прилаганите в момента финансови стимули няма да бъде променян.

Пазарните участници изоставиха валутите убежища, сред които попадат американския долар и японската йена, и в същото време потърсиха повече риск чрез покупки на евро, британски лири, както и акции на американски компании. Обратната корелация между щатския фондов пазар и щатският долар пролича и вчера, след като водещият борсов индекс Dow Jones формира исторически връх.

Вчера приключи двудневното заседание на Фед, което се очакваше със засилено внимание от страна на пазарните участници. Предварителните прогнози бяха за намаляване на антикризисните мерки с 5 до 10 млрд. долара. Вместо това от централната банка на САЩ предпочетоха да не променят програмата си за стимулиране на местната икономика. Така Фед ще продължи да изкупува всеки месец държавни облигации за 45 млрд. долара и обезпечени с ипотеки активи за още 40 млрд. долара.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке аргументира решението с все още нестабилната обстановка на пазара на труда. Според него общата безработица е далече от нивата, на които трябва да бъде. От Фед припомниха, че няма да вдигат основния лихвен процент, докато безработицата не падне до 6,5% и инфлацията не достигне 2,5%.

Щатският долар изтри цели 1,9% от стойността само за седмица и вече е най-слабо представящата се валута измежду валутите на 10-те развити страни. За същото време йената загуби 0,5% в основните си кръстосани курсове, а еврото е с минимален аванс от 0,1%.

Преди публикуването на решението на Фед вчера двойката EUR/USD се търгуваше в стойностите около 1,3370. Само за няколко минути еврото се изстреля над 1,3500, а малко по-късно формира връх при 1,3540. Това е най-високата стойност за еврото и същевременно най-ниското ниво за долара от 7 февруари тази година. Рекордният връх при EUR/USD за 2013 г. е при 1,3710, който бе регистриран на 1 февруари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,335; Връх – 1,3541; Дъно – 1,3336; Затваряне – 1,3523

Еврото държи изцяло инициативата, след като намери подкрепата на психологическото 1,3100 и на техническият модел „Проникваща линия” (Piercing line), който се наблюдава в крайни фази на низходящи трендове.

Възходящият тренд остава валиден и след вчерашното изстрелване над психологическото 1,3500. Вероятността от нови ръстове остава висока.

GBP/USD

Отваряне – 1,5901; Връх – 1,6163; Дъно – 1,5891; Затваряне – 1,6132

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:35 | 12.09.22 г.
fallback