fallback

Доларът ще опита да коригира загубите, ако Фед намали стимулите

Консенсусните очаквания на експертите са за намаляване с 10 млрд. долара до 75 млрд. долара

11:16 | 18.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар продължава да страда от липсата на подкрепа заради очакванията, че срещата на Федералния резерв, която започна вчера, няма да се окаже повратен момент за текущата политика на безпрецедентни финансови стимули. Доларът се търгува в сряда близо до едномесечно дъно спрямо кошница от основни валути.

Предварителните прогнози за изхода от срещата на Фед са твърде разнопосочни, но все повече се засилва мнението, че стимулите ще бъдат ограничени. Ако това се потвърди, щатската валута ще успее да възстанови част от натрупаните през последните сесии загуби, но от друга страна анализатори прогнозират, че размерът, с който ще се редуцират стимулите, ще бъде по-скоро незначителен.

Консенсусните очаквания са за намаляване с 10 млрд. долара до 75 млрд. долара. Най-вероятно от Федералният резерв ще потвърдят намеренията си да задържат основния лихвен процент на сегашното рекордно ниско ниво, докато безработицата не се свие до целевите 6.5%.

Последните данни за заетостта в САЩ не успяха да затвърдят положителния тренд от предишните месеци и станаха повод за спекулации около бързината на възстановяване на американската икономика.

Това постави долара в отбранителна позиция и го изпрати до триседмично дъно спрямо йената, британската лира и еврото. Двойката EUR/USD се търгува за втори ден в стойностите около 1,3350 – малко под върха при 1,3385 от понеделник. Повече динамика в кросовете на долара се очаква по-късно днес след края на двудневното заседание на Федералния резерв.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3333; Връх – 1,3368; Дъно – 1,3324; Затваряне – 1,3356

Двойката обърна посоката и еврото отново взе инициативата, след като намери подкрепата на психологическото 1,3100 и на техническият модел „Проникваща линия” (Piercing line), който се наблюдава в крайни фази на низходящи трендове.

В посока нагоре най-близките съпротиви са разположени в зоната около 1,3385, която еврото не успя да пробие в началото на седмицата.

GBP/USD

Отваряне – 1,5893; Връх – 1,5936; Дъно – 1,5883; Затваряне – 1,5901

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:51 | 21.08.22 г.
fallback