fallback

Паундът на 7-месечен връх след данните за заетостта във Великобритания

Пазарната активност се интерпретира от инвеститорите като сигнал за предсрочно вдигане на основния лихвен процент на Острова

10:45 | 12.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Британската лира запази силния си възходящ импулс и след вчерашните данни за състоянието на трудовия сектор във Великобритания. Лирата се изкачи до 7-месечен връх спрямо американския долар, след като безработицата на Острова се понижи неочаквано.

Двойката GBP/USD проби съпротивата на 1,5800 след ръст от 0,5% през последните часове и се върна в нивата, където се търгуваше за последно в началото на февруари. Британската лира взе аванс от 0.2% спрямо еврото и вече е най-добре представящата се валута с общ ръст от 7,6% в основните си кръстосани курсове за последните 6 месеца. За същия период доларът е поскъпнал с едва 0,9%, а еврото – с 3,1%.

Безработицата във Великобритания се е понижила до 7,7% от 7,8%, показаха вчерашните данни. В същото време молбите за помощи при безработица се свиха до 32 600, изпреварвайки отново предварителните прогнози на анализаторите.

Засилващата се активност на пазара на труда се интерпретира от пазарните участници като сигнал за предсрочно вдигане на основния лихвен процент на Острова. Английската централна банка определи преди месец целево ниво на безработицата от 7% и намекна, че няма да увеличава лихвата преди то да бъде достигнато. Въпреки че от централната банка не очакват това да се случи по–рано от 2016 г., данните за стабилизирането на местната икономика вече провокираха инвеститорския интерес.

Според последните проучвания английските компании опитват да отговорят на засилващото се потребителско търсене основно чрез засилване на производството и по-рядко чрез назначаване на допълнителен персонал. В този контекст вчерашните данни за заетостта изглеждат още по-впечатляващи, коментират анализатори.

Средносрочната перспектива пред британската лира остава добра не само заради добрата икономическа тенденция във Великобритания. До голяма степен представянето на лирата ще се определя от стабилността на долара и еврото, които са обект на по-слабо търсене от началото на септември. Особено силно това важи за щатската валута, която попада под ударите на политиката на Федералния резерв и загуби позиции след отлагането на военната намеса на САЩ в Сирия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3267; Връх – 1,3324; Дъно – 1,3243; Затваряне – 1,3311

Двойката обърна посоката и еврото отново взе инициативата, след като намери подкрепата на психологическото 1,3100 и на техническият модел „Проникваща линия” (Piercing line), който се наблюдава в крайни фази на низходящи трендове.

В посока нагоре най-близките съпротиви са разположени при 1,3324 и 1,3400.

GBP/USD

Отваряне – 1,5731; Връх – 1,5827; Дъно – 1,5716; Затваряне – 1,5822

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 06.09.22 г.
fallback