fallback

Данните за заетостта в САЩ изтеглиха доверието от долара

Незадоволителните данни от трудовия пазар в САЩ не елиминират напълно шансовете за редуциране на финансовите стимули

11:35 | 09.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В последния ден на изминалата седмица американският долар записа най-голямата си загуба от 8 седмици насам, след като щатската икономика добави по-малко работни места от очакваното. Новината намали чувствително шансовете Федералният резерв на САЩ да ограничи финансовите стимули още на следващото редовно заседание, което ще се проведе на 17-18 септември.

Щатската валута отслабна в почти всичките си водещи кросове заради забавянето на трудовия пазар зад Океана. Министерството на труда на САЩ отчете нови 169 000 работни места за месец август в секторите без селското стопанство, при очаквани над 180 000. В същото време данните за месец юли бяха ревизирани до разочароващите 104 000 работни места.

Добрата тенденция при общата безработица обаче се запази. Търсещите работа през август са намалели с 0,1% до 7,3%.

Незадоволителните данни от трудовия пазар не елиминират напълно шансовете за редуциране на финансовите стимули, но значително намаляват вероятността това да се случи още другата седмицата. Доскорошният оптимизъм по отношение на долара се дължеше именно на прогнозите за ограничено печатане на пари от страна на Федералния резерв. Петъчните данни показаха, че са в състояние да обърнат тази тенденция и да прехвърлят средносрочното предимство на останалите водещи валути като еврото и британската лира например.

Единната европейска валута се търгуваше по-рано в петък на 7-седмично дъно при 1,3100 спрямо долара, но след данните за щатската заетост успя да възстанови 0,7% от стойността си и тази сутрин двойката EUR/USD доближи 1,3200.

Пазарните участници все още не бързат да заложат всичко на еврото, най-вече заради последните коментари на председателя на Европейската централна банка Марио Драги. Той намекна за вероятност от скорошно понижаване на основния лихвен процент в еврозоната, който в момента е на ниво от 0,5%. Драги коментира още, че ЕЦБ е готова да действа, ако доверието на инвеститорите в европейските пазари бъде застрашено.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3118; Връх – 1,3189; Дъно – 1,3103; Затваряне – 1,3177

Техническата фигура „Tъмен облак" (Dark сloud), която се наблюдава в крайни фази на възходящи движения, се оказа основен фактор за обръщане на посоката и поскъпване на долара.

Щатската валута е в добра позиция за формиране на по-дълбока корекция при пробив под дъното от миналата седмица при 1,3100.

GBP/USD

Отваряне – 1,5588; Връх – 1,5679; Дъно – 1,5563; Затваряне – 1,5628

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:10 | 10.09.22 г.
fallback