fallback

Йената на едномесечно дъно заради слаб интерес към валутите убежища

Данните от Япония потвърдиха, че усилията на местната централна банка за стимулиране и растеж дават резултат

11:08 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена потъна до едномесечно дъно във вторник, след като последните сигнали за подобрение на икономиките по света изтеглиха пазарните участници от валутите убежища и засилиха интереса към активите с по-рисков профил. В същото време данните от Япония потвърдиха, че усилията на местната централна банка за стимулиране и растеж дават резултат.

Йената загуби позиции тази сутрин във всичките си 16 основни кръстосани курса. От началото на седмицата японските пари изтриха близо 1,5% от стойността си спрямо щатския долар. Двойката USD/JPY формира по-рано днес връх при 99,69 – най-високото ниво от 2 август насам.

Пазарните участници изоставиха японската йена след последните данни от Китай, които показаха, че активността в производствения сектор във втората по големина икономика регистрира растеж през миналия месец до 16-месечен максимум.

Евростат вероятно ще потвърди утре, че брутният вътрешен продукт на 17-те страни-членки на валутния съюз се е разширил с 0,3% за периода април-юни, с което най-дългата рецесия в региона официално ще приключи.

Последните положителни макроикономически новини от САЩ засилиха спекулациите около намеренията на Федералния резерв за промяна в монетарната политика и антикризисните механизми. Следващото заседание на Фед е на 17-18 септември и според предварителните прогнози членовете на централната банка ще гласуват редуциране на стимулите, които в момента са в размер на 85 млрд. долара месечно.

Японската централна банка съобщи днес, че монетарната база в страната, парите в обращение и парите в банкови депозити, се е разширила през август с рекордните за последните 40 години 42%. Централната банка изкупува всеки месец японски държавни облигации на стойност 7 трлн. йени.

Щатският долар остава с предимство в основния си крос спрямо еврото. Двойката EUR/USD проби под подкрепата на 1,3200 и днес формира 6-седмично дъно при 1,3161.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3224; Връх – 1,3233; Дъно – 1,3183; Затваряне – 1,3188

Техническата фигура "Tъмен облак" (Dark cloud), която се наблюдава в крайни фази на възходящи движения, се оказа основен фактор за обръщане на посоката и поскъпване на долара.

Щатската валута е в добра позиция за формиране на по-дълбока корекция при пробив под дъното от миналата седмица при 1,3171.

GBP/USD

Отваряне – 1,5508; Връх – 1,5592; Дъно – 1,5494; Затваряне – 1,5544

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
fallback