fallback

Отлагането на намесата в Сирия подкрепи австралийския долар и понижи йената

Стоковите валути получиха добра подкрепа от окуражаващите икономически данни от Китай

11:10 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена губи позиции спрямо американския долар в понеделник, докато стоковите валути, като австралийския долар, намериха подкрепа в резултат на по-добрите данни от Китай и охладените страхове от незабавна военна намеса в Сирия.

Американският долар поскъпна с 0,5% тази сутрин до 98,63 йени, успявайки да се отдалечи от дъното при 96,81, което формира в средата на миналата седмица. Еврото пък взе аванс от 0,4% до 130,29 йени. Най-търгуваният крос на долара EUR/USD се търгува в стойностите около 1,3200, след като единната европейска валута успя да ограничи последните загуби и потърси корекция.

Вероятният военен удар срещу Сирия бе отложен, след като американският президент Барак Обама реши да потърси най-напред одобрението на Конгреса на САЩ. През миналата седмица парламентът на Великобритания изненадващо гласува против военна намеса. В този контекст вероятността Конгресът на САЩ да не подкрепи офанзивата в Сирия също изглежда висока.

Данните от почивните дни показаха, че производствената активност в Китай се е разширила с най-бързия темп от месец август насам. Това отново освободи място за спекулации около състоянието на втората по големина икономика в света и върна надеждите, че забавянето от последните месеци вече е овладяно, още повече, че днешните стойности на PMI индекса в Китай показаха ръст до 50,1 пункта през август спрямо юлските 47,7 пункта.

Стоковите валути получиха добра подкрепа от окуражаващите китайски данни, въпреки че златото и петролът поевтиняха след последните новини от Сирия. Австралийският долар поскъпна с 0,7% до 0,8966. Ръстът на разрешителните за строеж в Австралия за месец юли също помогна на местния долар.

Предстоящата седмица се очертава да бъде динамична за пазарите предвид новините за щатската безработица този петък. Водещите централни банки – Австралийската централна банка, ЕЦБ и Английската централна банка, ще преразгледат монетарните си политики през следващите дни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3240; Връх – 1,3255; Дъно – 1,3171; Затваряне – 1,3220

Техническата фигура „Tъмен облак" (Dark cloud), която се наблюдава в крайни фази на възходящи движения, се оказа основен фактор за обръщане на посоката и поскъпване на долара.

Щатската валута е в добра позиция за формиране на по-дълбока корекция при пробив под дъното от миналата седмица при 1,3171.

GBP/USD

Отваряне – 1,5502; Връх – 1,5528; Дъно – 1,5460; Затваряне – 1,5494

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:12 | 09.09.22 г.
fallback