fallback

Ще устои ли сингапурският долар на бурята на развиващите се пазари?

Сингапурският долар ще се представи по-добре от конкурентите си, тъй като се възприема повече като сигурно убежище в сравнение с други валути, смята анализатор

09:39 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Сингапурският долар също не успя да се спаси от натиска, на който са подложени другите валути от региона. Той изтри над 2%, след като само преди две седмици достигна двумесечен връх и повдигна въпроса дали в действителност валутата е по-устойчива, както твърдят анализатори, съобщава CNBC.

Според валутни стратези сингапурският долар ще остане “много добре изолиран” от тенденцията за разпродажби на останалите валути от региона. Индонезийската рупия например се обезцени с 6,5% през последния месец, а индийската валута – с 16,3%.

“Не мисля, че ще видим засилване в краткосрочен план, но сингапурският долар ще се представи по-добре от конкурентите си, тъй като се възприема повече като сигурно убежище в сравнение с други валути”, коментира Митул Котеча от Credit Agricole. Той прогнозира, че към края на годината един сингапурски долар ще се разменя срещу 1,26 американски долара от 1,28 долара в момента.

Важен фактор, който се очаква да предпази сингапурските пари от бурята на развиващите се пазари, е устойчивият баланс по текущата сметка на страната, коментират стратези. През 2012 г. Сингапур отчете 19% излишък по текущата сметка, което прави страната по-устойчива при евентуален по-мащабен отлив на капитали. Отделно плюс са и по-големите валутни резерви, както и ограниченията при движенията на валутата.

UBS също идентифицира сингапурският долар, както и тайландският долар и китайският юан, като “най-малко уязвими”. Банката очаква един сингапурски долар да се разменя срещу 1,25 щатски долара след три месеца, а след още шест и дванайсет месеца сингапурската валута ще се котира при съответно 1,24 щатски долара и 1,23 долара.

Низам Идрис от Macquarie Bank също споделя мнението, че е малко вероятно сингапурските пари да се подхлъзнат по наклонената плоскост предвид силната икономика на страната, но потенциални рискове създава имотният балон. Ниските лихви доведоха до бум на ипотечните кредити и засилено търсене, което подхранваше растежа на цените през последните години. Опасенията са, че след като разходите по заемите започнат да се покачват, купувачите ще се затрудняват с обслужването на заемите, а това определено ще стресира пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:04 | 09.09.22 г.
fallback