fallback

Британската лира на нов връх след коментарите на Английската банка

В четвъртък британската лира взе аванс от 0,9% спрямо долара и продължава да разширява преднината си

10:40 | 09.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Британската лира продължава да трупа солидна преднина в основните си кръстосани курсове и изкачи 7-седмичен връх спрямо американския долар на фона на последните коментари на председателя на Английската централна банка Марк Карни, които потвърдиха, че централната банка има готовност за налагане на мерки за овладяване на инфлацията в страната. Коментарите станаха повод за спекулации по отношение на монетарната политика на централната банка на Острова и очаквания за скорошно увеличаване на основния лихвен процент.

Вчера британската лира взе аванс от 0,9% спрямо долара и продължава да разширява преднината си по време на днешната търговска сесия. Двойката GBP/USD се настани трайно в стойностите над психологическото 1,5500, формирайки връх при 1,5575 – най-високата цена от 19-ти юни насам.

Марк Карни акцентира на инфлацията като основна задача пред Английската централна банка. По този начин бе поставена дългосрочна цел на монетарната политика, на което пазарните участници отговориха с нови масови покупки на британски лири, още повече, че последните макроикономически новини от региона също дадоха повод за оптимизъм.

През седмицата стана ясно, че промишлеността във Великобритания се разширява през юли, изпреварвайки предварителните очаквания, а цените на жилищата запазват положителния си тренд вече шести пореден месец.

Основният лихвен процент на Английската централна банка за момента остава на текущото си рекордно ниско ниво от 0,5%, където бе свален още през месец март 2009 г. Тежката икономическа криза и рецесията от последните години не подмина и Великобритания, което наложи задържане на лихвите за по-дълъг период от предвиденото.

След последните инфлационни данни краят на ерата на ниските лихви на Острова изглежда все по-близо. Марк Карни коментира пред BBC, че инфлацията остава над целевите 2% вече дълго време и че банката ще опита да изравни баланса в икономиката чрез монетарните лостове, с които разполага.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3334; Връх – 1,3399; Дъно – 1,3327; Затваряне – 1,3377

Дългосрочната низходяща линия, построена по върховете от 1-ви февруари насам, не успя да задържи еврото и натиска на основния възходящ тренд помогна за пробив над 1,3300.

Това потвърждава силата на текущата възходяща тенденция и поставя нова цел пред еврото – юнските върховете при 1,3415 и нивата над 1,3500 в по-дългосрочен план.

GBP/USD

Отваряне – 1,5488; Връх – 1,5574; Дъно – 1,5483; Затваряне – 1,5531

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
fallback