fallback

Доларът потъна до 7-седмично дъно

Опасенията на пазарните участници са свързани с липсата на яснота около монетарната политика на Федералния резерв

11:00 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар продължава да разширява загубите си, достигайки 7-седмично дъно в четвъртък, заради липсата на яснота около монетарната политика на Федералния резерв и все още неопределените крайни срокове за ограничаване на печатането на пари. В същото време британската лира намери солидна подкрепа след коментарите на Английската централна банка по посока на нуждата от вдигане на основния лихвен процент.

Въпреки че щатският долар поскъпна до тримесечен връх миналия месец, неубедителните данни за американската икономика и смесените коментари от страна на Фед през последните седмици, станаха повод за съмнения и спекулации по отношение на крайния срок за прекратяване на финансовите стимули.

Президентът на Федералния резерв в Кливланд Сандра Пианалто каза вчера, че централната банка на САЩ ще започне да изтегля стимули от пазара, ако последното подобрение на пазара на труда се запази. Ръстът на новооткритите работни места се забави през месец юли и не успя да отговори на предварителните прогнози, но пък общата безработица регистрира подобрение до 7,4%, показаха данните, публикувани на 2-ри август.

През последните месеци се затвърждава тенденцията, че във фундаментален план пазарът се движи основно от спекулации, свързани с програмата за стимулиране на икономиката на Федералния резерв. Пазарните участници се опитват да синхронизират действията си спрямо последните коментари на представители на Фед, но тъй като те са доста разнопосочни, доларът не може да намери конкретна посока.

Тази сутрин двойката EUR/USD се търгува в стойностите над 1,3300, като малко по-рано днес еврото формира 7-седмичен връх при 1,3351.

Британската лира също ускори ръста си спрямо щатския долар благодарение на коментарите на председателят на Английската централна банка Марк Карни, който коментира в сряда, че няма да увеличава основния лихвен процент преди безработицата на Острова да се понижи под 7%. Според анализатори обвързването на основния лихвен процент с активността на трудовия пазар означава, че централната банка няма да има повод за промяна на лихвата поне в следващите 3 години.

Британската лира поскъпна с 1,2% на дневна база спрямо долара. Всъщност лирата губеше първоначално 1%, но в последствие успя да възстанови този спад и да поскъпне с цели 3 цента за няколко часа, достигайки връх при 1,5530.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3303; Връх – 1,3344; Дъно – 1,3264; Затваряне – 1,3338

Дългосрочната низходяща линия, построена по върховете от 1-ви февруари насам, не успя да задържи еврото и натиска на основния възходящ тренд помогна за пробив над 1,3300.

Това потвърждава силата на текущата възходяща тенденция и поставя нова цел пред еврото – юнските върховете при 1,3415 и нивата над 1,3500 в по-дългосрочен план.

GBP/USD

Отваряне – 1,5346; Връх – 1,5529; Дъно – 1,5204; Затваряне – 1,5496

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
fallback