fallback

Доларът поевтинява след данните за заетостта в САЩ и последните новини от Китай

Щатските пари губят позиции за втора поредна сесия спрямо еврото, британската лира и японската йена

10:17 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар остава под натиск и в понеделник, след като последните данни от Китай показаха забавяне във втората по големина световна икономика, а пазарните участници потърсиха убежище за свободните си капитали във валутите с по-нисък рисков профил.

Щатската валута поевтинява за втора поредна сесия спрямо еврото, британската лира и японската йена. Още в петък икономическия календар предложи данните за активността в трудовия сектор на САЩ, които разочароваха пазара и отново станаха повод за спекулации около отлагането на решението на Федералния резерв за намаляване на безпрецедентното печатане на пари.

Индексът на мениджърските поръчки в непроизводствения сектор в Китай отчете рът от минималните 0.2 пункта до 54,1 пункта за месец юли, показаха публикуваните на 3-ти август данни. В отделен доклад днес поръчките в сектора на услугите не отчетоха подобрение и останаха и през юли на 51,3 пункта, което е критично близо до бариерата от 50. Всички стойности под 50 сигнализират за свиване на поръчките.

Данните от щатското Министерство на труда показаха в петък, че новооткритите работни места през юли са едва 162 000. Предварителните прогнози бяха за 185 000 работни позиции. Така силната тенденция на подобрение в трудовия сектор бе прекъсната и това отново хвърли съмнение върху темпа на възстановяване не американската икономика.

На 19-ти юни, след заседанието на членовете на Федералния резерв на САЩ, председателят Бен Бернанке намекна, че е възможно изтегляне на финансови стимули от пазара още в края на тази година и пълно прекратяване на програмата до средата на 2014 г., ако икономиката покаже стабилни признаци на подобрение.

От Фед планират да задържат основния лихвен процент в стойностите около нулата, като допълнителна антикризисна мярка, докато безработицата остане в стойностите над 6,5%, а инфлацията не надвиши 2,5%. Според петъчния доклад общата безработица в САЩ отчита подобрение с 0,2% до 7,4% за месец юли, но все още остава далече от целевите нива на Федералния резерв.

Днес двойката EUR/USD се търгува в стойностите под 1,3300. В средата на миналата седмица еврото достигна 6-седмичен връх при 1,3344 и вероятно ще опита да тества тази граница отново.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3206; Връх – 1,3293; Дъно – 1,3186; Затваряне – 1,3278

Дългосрочната низходяща линия, построена по върховете от 1-ви февруари насам, спря възходящата инерция на еврото и заработи в подкрепа на щатския долар. Това усилва вероятността от обръщане на посоката и поставя долара в добра позиция за търсене на по-дълбока корекция на последните загуби.

Текущата цел пред щатската валута ще са нивата под психологическото 1,3200.

GBP/USD

Отваряне – 1,5117; Връх – 1,5309; Дъно – 1,5100; Затваряне – 1,5280

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 12.09.22 г.
fallback