fallback

Доларът остава стабилен преди доклада на Фед и данните за БВП

Последните макроикономически новини от САЩ дават смесени сигнали за състоянието на най-силната световна икономика

10:30 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар е относително стабилен, но за момента без солидна подкрепа срещу кошница от основни валути в сряда, след като инвеститорите предпочетоха да са по-предпазливи преди доклада за монетарната политика на Федералния резерв, който вероятно ще покаже, че централната банка на САЩ има намерение да задържи основния лихвен процент в стойностите около нулата за по-дълъг период от време, дори и да реши да редуцира текущата си програма за стимулиране на местната икономика.

Фед ще публикува доклада си в 21:00 часа българско време днес, но за разлика от друг път председателят Бен Бернанке няма да даде пресконференция. Според някои анализатори Федералният резерв най-вероятно ще повтори тезата си от последните месеци, а именно, че всяко решение за редуциране на финансовите стимули на стойност 85 млрд. долара месечно ще зависи единствено от сигналите за подобрение на икономиката.

Последните макроикономически новини от САЩ обаче дават смесени сигнали за състоянието на най-силната световна икономика, което за момента ограничава потенциалните ръстове при долара. Перспективата за намаляване на стимулите и респективно на печатането на пари е фактор, който подкрепя щатската валута, но заради разнопосочния фундамент, доларът не може да се възползва от това предимство в този момент.

До края на седмицата предстоят важни новини, които се очаква да зададат по-точна посока на пазара и в частност на щатския долар. Малко по-късно днес ще бъдат публикувани стойностите на брутния вътрешен продукт на САЩ, който ще нарасне с 1% през второто тримесечие, сочат предварителните прогнози. В края на работната седмица се очакват традиционно силните данни за състоянието на трудовия сектор.

Днес двойката EUR/USD се търгува в стойностите около 1,3250. През последните четири поредни сесии еврото тества стабилността на съпротивата при психологическото 1,3300, но така и не успя да се задържи над него.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3261; Връх – 1,3301; Дъно – 1,3233; Затваряне – 1,3264

Техническата фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), която двойката начерта на 10-ти юни продължава да работи в подкрепа на еврото. Текущата цел остава зоната над 1,3300, където единната валута се търгуваше за кратко по време на вчерашната сесия.

След продължителното възходящо рали еврото проби серия от силни съпротиви, които вече ще работят в подкрепа на възходящия тренд и ще усилват вероятността от нови ръстове.

GBP/USD

Отваряне – 1,5337; Връх – 1,5353; Дъно – 1,5222; Затваряне – 1,5241

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 31.07.13 г.
fallback