fallback

Доларът приключва седмицата и месеца със загуби в основните си кросове

Пазарните участници са на мнение, че Фед няма да ограничи скоро печатането на пари

11:11 | 26.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо кошница от основни валути, разшири загубите през последните дни и е на път да приключи с пасив в трета поредна седмица на фона на спекулациите около Федералния резерв на САЩ и водената от него политиката за стимулиране на американската икономика. Пазарните участници са на мнение, че Фед няма да ограничи скоро печатането на пари и ще се разграничи за пореден път от поставянето на краен срок за прекратяване на финансовите стимули.

Комисията по паричните въпроси към Фед ще заседава на 30-ти и 31-ти юли другата седмица, но няма да анонсира решение за редуциране на антикризисните механизми, сочат предварителните прогнози. Въпреки ниската вероятност за промяна на политиката се появиха спекулации, че централната банка на САЩ ще опита да намали размера на ежемесечните покупки на активи от 85 млрд. на 65 млрд. долара.

Малко по-рано този месец председателят на Федералния резерв Бен Бернанке защити водената от него монетарна политика пред Конгреса на САЩ и намекна, че все още е прекалено рано да се вземе решение, дали изкупуването на активи трябва да бъде ограничено. Преди това е необходимо да се види ясна тенденция за оздравяване на икономиката и най-вече подобрение на трудовия пазар и равнището на безработицата.

В този контекст икономическият календар от следващата седмица ще предложи доста важни новини, включващи брутния вътрешен продукт за второто тримесечие и промяната в заетостта за месец юли. Очакванията са за подобрение от 1% при БВП на годишна база в периода април – юни. В същото време темпът на стабилизиране на заетостта трябва да остане силен с прогнози за нови 184 000 работни места в секторите без селско стопанство. През месец юни стойностите на заетостта също бяха високи. Тогава щатската икономика добави цели 195 000 работни места.

Днес най-търгуваната валутна двойка EUR/USD се търгува около 1,3282 – близо до вчерашния едномесечен връх при 1,3295. От началото на юли до момента доларът изтри 1,7% от стойността си. Най-големият губещ обаче остава японската йена, която поевтиня с 3,1% в основните си кросове.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3199; Връх – 1,3294; Дъно – 1,3165; Затваряне – 1,3272

Техническата фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), която двойката начерта на 10-ти юни продължава да работи в подкрепа на еврото. Текущата цел остава зоната над 1,3300, където единната валута се търгуваше за кратко по време на вчерашната сесия.

След продължителното възходящо рали еврото проби серия от силни съпротиви, които вече ще работят в подкрепа на възходящия тренд и ще усилват вероятността от нови ръстове.

GBP/USD

Отваряне – 1,5312; Връх – 1,5433; Дъно – 1,5261; Затваряне – 1,5379

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 20.08.22 г.
fallback