fallback

Спадът при суровините спря силната поредица на канадския долар

От началото на месеца валутата натрупа солидна преднина в основните си кръстосани курсове в резултат на засилените международни парични потоци

11:38 | 25.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Канадският долар сложи край на силната поредица от пет поредни покачвания на дневна база и вчера отстъпи, след като петролът, най-голямата експортна суровина на Канада, се срина заедно с други основни стоки, засилвайки спекулациите, че настроенията на пазарните участници спрямо рисковите активи са започнали да се обръщат.

Националната валута на Канада се отдалечи от едномесечния връх, който формира по-рано през седмицата, най-вече заради тежкия спад на суровия петрол и на пазара на акции в Торонто. „Черното злато“ записа най-лошото си представяне за последния месец, след като понижението от 2,5% върна цената под 105 щатски долара за барел.

Тази сутрин двойката USD/CAD се търгува в нивата около 1,0300, след като през последните часове канадският долар загуби 0,4% от стойността си. В сряда двойката записа дъно при 1,0261 – най-високото ниво за канадския долар от 19-ти юни насам.

От началото на месеца канадският долар натрупа солидна преднина в основните си кръстосани курсове в резултат на засилените международни парични потоци, главно от развитите икономики, по посока на канадските акции и облигации. Причината за засиленото търсене на ценни книжа е новоизбрания председател на централната банка на Канада, който охлади очакванията за по-високи лихви и по този начин провокира интереса на портфолио мениджърите и централните банки, които усилено търсят алтернатива и убежище за капиталите от волатилността на американските държавни облигации.

Канадският долар поскъпна с 1,2% от началото на юли и за момента е една от най-добре представящите се валути. За същото време американският долар загуби 1% от стойността си.

Последните спадове на енергийните суровини и основните стоки засилиха съмненията, че настроенията на инвеститорите по отношение на рисковите активи започват да е обръщат. Ако тази тенденция се запази, канадският долар също ще бъде подложен на разпродажби заради силната си корелация с пазара на стоки и пазара на ценни книжа.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3222; Връх – 1,3255; Дъно – 1,3175; Затваряне – 1,3189

Техническата фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), която двойката начерта на 10-ти юни продължава да работи в подкрепа на еврото. Текущата цел остава зоната над 1,3200, където единната валута се търгуваше за кратко по време на вчерашната сесия.

Всъщност вече два пъти в рамките на месеца еврото достига 1,32, но не успява да намери подкрепа и да се задържи в стойностите над тази критична бариера.

GBP/USD

Отваряне – 1,5366; Връх – 1,5389; Дъно – 1,5288; Затваряне – 1,5305

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 19.08.22 г.
fallback