fallback

Доларът потъна до едномесечно дъно спрямо еврото

Еврото получи подкрепа от очакванията, че секторите на услугите и производството в региона ще забавят отрицателния темп на растеж

10:40 | 24.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар формира нови загуби по време на вчерашната търговска сесия, а спрямо еврото се потопи до едномесечно дъно, след като последните макроикономически новини от САЩ не успяха да подхранят аргументите за възстановяване на най-силната световна икономика и за по-скорошно ограничаване на финансовите стимули от страна на Федералния резерв.

В същото време еврото получи подкрепа от очакванията, че секторите на услугите и производството в региона ще забавят отрицателния темп на растеж след повече от година на влошаване. Единствено азиатските валути, включващи японската йена и австралийския долар, отстъпиха на „зелените пари“, заради последните данни от Китай, които потвърдиха, че производството в страната се свива с по-бързи темпове.

Продажбите на нови жилища в САЩ вероятно ще нараснат с 1,7% до 484 000 на годишна база през юни, което ще покаже забавяне в сектора предвид отчетения ръст от 2,1% през месец май. Докладът от 22-ти юли показа, че продадените на старо жилища са паднали изненадващо заради по-ниското предлагане и по-високите лихви по ипотечни кредити. Паралелно проучване показа, че продажбите на дребно са се покачили, но не са отговорили на предварителните очаквания.

Само преди седмица председателят на Федералния резерв Бен Бернанке защити пред Конгреса на САЩ водената от него монетарна политика, като уточни, че финансовите стимули могат да бъдат редуцирани, но също така могат да бъдат увеличени. Последните новини по никакъв начин не подхранват надеждите за бързо възстановяване на икономиката, което означава, че печатането на пари от страна на Фед продължава.

Последните данни от еврозоната за момента изглеждат малко по-обнадеждаващи. Комбинираният индекс, който измерва нагласите сред водещите мениджъри от сектора на услугите и производството се очаква да се подобри с 0,4 пункта до 49,1 и така на практика да се върне на нивата от май 2012 г.

Тази сутрин двойката EUR/USD се търгува при едномесечен връх в зоната около 1,3242, а USD/JPY отново опитва да пробие над психологическото 100,00.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3185; Връх – 1,3237; Дъно – 1,3163; Затваряне – 1,3222

Техническата фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), която двойката начерта на 10-ти юни продължава да работи в подкрепа на еврото. Текущата цел остава зоната над 1,3200, където единната валута се търгуваше за кратко по време на вчерашната сесия.

Всъщност вече два пъти в рамките на месеца еврото достига 1,32, но не успява да намери подкрепа и да се задържи в стойностите над тази критична бариера.

GBP/USD

Отваряне – 1,5269; Връх – 1,5384; Дъно – 1,5254; Затваряне – 1,5364

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 24.07.13 г.
fallback