fallback

Британската лира поскъпна в пета поредна сесия

Валутата на Великобритания взе аванс в 12 от общо 16-те си основни кръстосани курса преди данните за икономическия растеж

11:13 | 23.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Британската лира формира най-продължителната си печеливша серия спрямо американския долар от три месеца насам, след като поскъпна за пета поредна сесия. Тази сутрин стерлингът продължава да разширява предимството на фона на последните коментари на премиера Дейвид Камерън за подобряващата се макроикономическа среда на Острова и възможност за правителството да намали данъците.

Валутата на Великобритания взе аванс в 12 от общо 16-те си основни кръстосани курса преди данните за икономическия растеж, които ще бъдат публикувани малко по-късно през седмицата. Предварителните прогнози са за ускорен ръст през второто тримесечие на годината.

Спрямо щатския долар британската лира поскъпна вчера до 1,5377, което е най-високото ниво от 26-ти юни насам. В същото време стерлингът разширява преднината си спрямо еврото и за по-малко от седмица добави 1,4% към стойността си. Тази сутрин двойката EUR/GBP се разменя в нивата около 0,8585.

Измерителите на активността в сектора на услугите, производството и строителството във Великобритания регистрираха подобрение през месец юни, а последните доклади потвърдиха тенденцията на подобряване на цената на имотите и свиване на равнището на безработицата, което от своя страна засили потребителското доверие.

„Тъй като вече се усеща по-стабилен икономически растеж, тъй като започнахме да виждаме подобрение, бих искал да върна на хората част от спестявания им, като се опитам да намаля техните данъци“, каза министър-председателят Дейвид Камерън в интервю за телевизията BBC вчера.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания ще се разшири с 0,6% през второто тримесечие, сочат предварителните прогнози. Това би бил двойно по-силен темп на растеж спрямо отчетеното повишение от 0,3% за първата четвърт на годината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3137; Връх – 1,3217; Дъно – 1,3119; Затваряне – 1,3190

Техническата фигура “Bullish Engulfing”, която двойката начерта на 10-ти юни продължава да работи в подкрепа на еврото. Текущата цел остава зоната над 1,3200, където единната валута се търгуваше за кратко по време на вчерашната сесия.

Всъщност вече два пъти в рамките на месеца еврото достига 1,32, но не успява да намери подкрепа и да се задържи в стойностите над тази критична бариера.

GBP/USD

Отваряне – 1,5269; Връх – 1,5384; Дъно – 1,5254; Затваряне – 1,5364

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:36 | 10.09.22 г.
fallback