fallback

Ръст на японската йена след изборите в Япония

Сред пазарните участници обаче останаха съмнения за решимостта на Абе да извърши oчакваните болезнените реформи

11:33 | 22.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена поскъпна в основните си кросове, след като управляващата партия на Шиндзо Абе спечели изборите за горната камара на парламента в Япония. Така либерал-демократите вече имат пълно мнозинство в двете камари, с което се сложи край на продължилата вече над 6 години политическа криза в страната. Въпреки победата обаче, инвеститорите предпочетоха да избягват по-рисковите валути, оставайки скептични относно способността на Абе да прокара системно важните реформи за страната.

Рано тази сутрин стана ясно, че водената от Шиндзо Абе Либерал-демократическа партия, заедно със своя коалиционен партньор "Нова Комейто", печелят общо 76 от възможни 121 места в горната камара на японския парламент. Напълно в тон с прогнозите за победа на управляващия блок, Абе вече има пълно мнозинство в горната и в долната камари на парламента, като по този начин пътят за продължаване на агресивната фискална политика изглежда разчистен. Политолози коментират, че ситуацията в японския парламент вече е напълно стабилизирана, като опозицията повече няма да може да пречи на провеждането на реформите.

След като станаха ясни резултатите, министър-председателят Абе обяви, че възнамерява да продължи с текущия политически курс и с антикризисните си мерки, целящи да повишат растежа на японската икономика. Стабилизирането на политическата сцена в Япония ще подпомогне на усилията на Абе да продължи с реформите в страната, част от които включват понижение на корпоративните данъци, премахване на ограниченията на трудовия пазар, облекчаване на достъпа на чуждестранни стоки на местния пазар и други. Далеч не е изключено и прокарването на структурни реформи, чрез които да се повлияе допълнително и върху монетарния курс на местната централна банка, а именно увеличаването на стимулите за икономиката.

Сред пазарните участници обаче останаха съмнения за решимостта на Абе да извърши потенциално болезнените реформи, които според анализатори са жизнено необходими за подновяването на растежа в дългосрочен план. Провеждането на агресивна фискална и парична политика само по себе си не е достатъчно за стабилно възстановяване и неизпълнението на такива промени биха върнали икономиката обратно към слаб растеж и дефлация. Именно тези опасения накараха инвеститорите да се насочат към считаната за по-сигурна йена.

В понеделник сутринта, йената поскъпна с 0,8% до 99,80 спрямо щатския долар и с 0,7% до 131,20 спрямо еврото. Въпреки моментния спад от днес, двойката USD/JPY е спечелила цели 15% от началото на годината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3108; Връх – 1,3153; Дъно – 1,3088; Затваряне – 1,3138

Двойката EUR/USD продължи с повишението си от миналата седмица и в ранните часове на азиатската сесия днес. В краткосрочен план единната валута изглежда е в по-добри позиции, като по всяка вероятност ще опита нов тест на ключовата съпротива при 1,3205. В подкрепа на еврото работи и проекцията на 200-периодната пълзяща средна, текущо проектирана при 1.3080.

Въпреки моментния спад на долара, който има характер по-скоро на корекция, низходящият тренд на EUR/USD в дългосрочен план остава валиден. При евентуален успешен пробив на 1,3205, следва проекцията низходящата тренд линия от 2008 г. около 1,3350, от където доларът ще поднови възходящото си движение.

EUR/GBP

Отваряне – 0,8598; Връх – 0,8629; Дъно – 0,8589; Затваряне – 0,8605

Въпреки неуспешния пробив на 0,8700, двойката остава твърдо над подкрепата на 144-дневната средна, която продължава да потвърждава възходящия тренд. Изглежда обаче, че нивото при 0,8700 е сериозна съпротива и ще работи срещу поскъпването на еврото в следващите сесии.

Всички корекции до проекцията на възходящата тренд линия обаче ще послужат като добър момент за откриване на нови позиции по посока на основното движение.

USD/JPY

Отваряне – 100,34; Връх – 100,86; Дъно – 99,79; Затваряне – 100,62

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
fallback