fallback

Инвеститорите подкрепиха йената като реакция преди изборите в Япония

Управляващият блок на премиера Шиндзо Абе остава с най-големи шансове за сформиране на твърдо мнозинство в горната камара

11:01 | 19.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена поскъпна в петък, след като пазарните участници предпочетоха да ограничат експозициите си преди избора на горна камара в японския парламент този уикенд. Изборът може да се окаже ключов, тъй като би разчистил законодателно пътя на премиера Шиндзо Абе за прилагане на нови агресивни монетарни стимули и провеждане на икономически реформи.

Предварителните проучвания показват, че управляващият блок на Абе остава с най-големи шансове за сформиране на твърдо мнозинство в горната камара, което ще сложи край на сегашното положение, в което опозицията контролираше законодателния орган.

Резултатът може да даде на премиера Абе повече свобода за осъществяване на плана за съживяване на икономиката чрез извънредни финансови стимули, харчене на публични средства и структурни реформи. Вероятно правителството ще продължи и със сегашната си рестриктивна политика по отношение на японската йена, която има за цел да облекчи експорта.

Според някои анализатори победата на Шиндзо Абе няма да има толкова силен ефект върху вече формираните пазарни трендове, но поне е в състояние да ги забави. В този смисъл тенденцията за поскъпване на акциите на японските компании и отслабване на японската йена, която наблюдаваме през последните месеци, вероятно ще се запази.

През последните часове обаче йената успя да възстанови част от стойността си спрямо кошница от основни валути. Доларът отстъпи с 0,4 на сто и се върна под психологическото ниво от 100,00 йени. Въпреки това от началото на годината предимството недвусмислено е на страната на американската валута, която поскъпна с над 15% спрямо японските пари.

Заради прекалено високите очаквания от изборите в края седмицата, всичко по-различно от силна преднина за управляващия блок на Шиндзо Абе, би провокирало обратната реакция на пазара и засилване на залозите в полза на японската йена.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3124; Връх – 1,3127; Дъно – 1,3065; Затваряне – 1,3108

Силното еднопосочно движение, което се разви в края на миналата седмица и достигна своя пик в нивата над 1,3200, по-скоро има характер на корекция. Основният тренд остава на страната на долара и вероятно това ще се потвърди веднага, след като еуфорията сред пазарните участници се охлади.

Съпротивата при 1,3205 е изключително силна и от една страна тя ще работи за поддържане на долара. Подкрепите, в които еврото отново може да намери импулс за поскъпване, са разположени около психологическото 1,3000 и 1,2960.

GBP/USD

Отваряне – 1,5158; Връх – 1,5266; Дъно – 1,5078; Затваряне – 1,5207

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:02 | 26.08.22 г.
fallback