fallback

Доларът опитва да ограничи част от последните загуби

Движенията на американската валута в момента вървят успоредно с доходността по щатските ДЦК

11:11 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар намери дъно на тежките спадове, породени от решението на Фед да запази агресивната си монетарна политика непроменена. Въпреки че се оттласнаха от достигнатите вчера дъна и в петък сутринта отчитат минимален ръст в основните си кросове, „зелените пари“ са на път да отчетат седмично понижение.

В петък сутринта доларовият индекс, който измерва представянето на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути отчете леко повишение, достигайки 83,05 пункта. Двойките EUR/USD и GBP/USD губят по около 0,2%, търгувайки се съответно около 1,3070 и 1,5150. Въпреки това, щатският долар е на път да запише първо седмично понижение за последните четири спрямо основните си конкуренти.

Движенията на американската валута в момента вървят успоредно с доходността по щатските ДЦК, която от средата на месец юни се покачваше силно. Именно тогава председателят на Фед, Бен Бернанке, заяви, че икономическите данни от САЩ дават предпоставки за намаляване на финансовите стимули още преди края на годината. Това породи масови разпродажби на американски облигации, покачвайки доходността им до близо 2-годишен връх.

В сряда обаче ръководителят на Федералния резерв съобщи, че икономиката на САЩ се нуждае от изключително гъвкава парична политика, като по този начин попари всички спекулации за скорошно намаляване на програмата за изкупуване на активи. Бернанке преобърна нагласите на инвеститорите на 180 градуса, в резултат на което доходността по облигациите започна да се понижава, а щатският долар претърпя значителни загуби. Значителна част от пазарните участници обаче продължават да поддържат тезата, че евентуална промяна на монетарните стимули преди края на 2013 г. все още не е изключена. Въпреки това, очакванията за запазване на рекордно ниския лихвен процент в САЩ до 2015 г. продължават да подкрепят американската валута в дългосрочен план.

Във фокуса на инвеститорите днес ще попаднат данните за инфлацията в американската икономика. Малко по-късно, около 21:00 часа българско време е насрочено изявление на председателя на клона на Федералната банка в Сент Луйс, Джеймс Булард. Висшият представител на Фед застава твърдо зад агресивната парична политика и е яростен застъпник за нейното продължаване и дори увеличаване. Булард неведнъж е заявявал, че коментарите за евентуално намаляване и спиране на стимулите са ненавременни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2972; Връх – 1,23205; Дъно – 1,2960; Затваряне – 1,3086

Силното еднопосочно движение, което се разви в края на вчерашната сесия и достигна своя пик в нивата над 1,3200, по-скоро има характер на корекция. Основният тренд остава на страната на долара и вероятно това ще се потвърди веднага, след като еуфорията сред пазарните участници се охлади.

Съпротивата при 1,3205 е изключително силна и от една страна тя ще работи за поддържане на долара. Подкрепите, в които еврото отново може да намери импулс за поскъпване, са разположени около психологическото 1,3000 и 1,2960.

EUR/GBP

Отваряне – 0,8636; Връх – 0,8693; Дъно – 0,8610; Затваряне – 0,8625

Цената остава над подкрепата на 144-дневната средна, която продължава да валидира възходящия тренд при двойката.

Забавяне на импулса имаме при 0,8700 и тази граница може би ще се окаже стабилна бариера, която ще работи срещу поскъпването на еврото в следващите сесии. Всички корекции до 0,8500 ще послужат като добър момент за откриване на нови позиции по посока на тренда.

USD/JPY

Отваряне – 99,67; Връх – 99,90; Дъно – 98,15; Затваряне – 98,82

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 12.07.13 г.
fallback