fallback

Доларът ще търси нов импулс за поскъпване от днешните данни за САЩ

Американската валута ще изпита и въздействието от днешните изявления на президентите на подразделенията на Фед в Ню Йорк и Атланта

11:42 | 27.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

По време на азиатската търговска сесия в четвъртък американският долар поевтиня в 14 от общо 16-те си основни кръстосани курса. Предпазливостта на пазарните участници и по-слабият интерес към „зелените пари“ идват преди коментарите на високопоставени членове на Федералния резерв на САЩ, които малко по-късно днес ще дадат мнение за икономическата стабилност в страната и ефективността на прилаганите антикризисни механизми.

През последните седмици пазарът следи отблизо монетарната политика на Фед и търси сигнали за това колко скоро ще бъдат редуцирани стимулите, чрез които централната банка на САЩ изкупува активи на стойност 85 млрд. долара всеки месец. Както видяхме на 19 юни, пресконференцията на председателя на банката Бен Бернанке дори успя да обърне рязко пазарния тренд и да даде силен импулс за поскъпване на щатския долар.

Подемът на долара от последните дни намери връх тази сутрин, което позволи на конкурентните валути като еврото и британската лира да коригират минимална част от натрупаните текущи пасиви. Вчера еврото се потопи до едномесечно дъно спрямо долара при 1,2984. Британската лира пък се понижи за кратко под 1,5300, където се търгуваше за последно в началото на месеца.

Дали доларът ще успее да набере нова силна подкрепа зависи до голяма степен от днешните пресконференции на президентите на Федералния резерв за Ню Йорк и Атланта. Инвеститорите ще търсят потвърждение на коментарите на Бен Бернанке от 19 юни, когато стана ясно, че до края на годината Фед ще опита да редуцира размера на стимулите и респективно ще ограничи печатането на пари.

Допълнително влияние върху цената на долара ще окажат данните за потребителските разходи. Предварителните очаквания са за ръст от 0,3% през месец май след спада от 0,2% през април.

Министерството на труда на САЩ ще публикува междувременно данните за първоначалните молби за помощи при безработица. Прогнозите са за спад на молбите с 9 000 броя до 345 000 през изминалата седмица.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3075; Връх – 1,3086; Дъно – 1,2984; Затваряне – 1,3015

В средата на миналата седмица двойката тества в две поредни сесии съпротивата на нивата около 1,3415. Оформеният двоен връх дава текуща сила на щатския долар.

За момента обаче низходящото движение, което наблюдаваме, има характер на корекция. Възходящият тренд продължава да е евров, което не изключва вероятността за скорошно обръщане на посоката и връщане на възходящия тренд.

GBP/USD

Отваряне – 1,5419; Връх – 1,5439; Дъно – 1,5297; Затваряне – 1,5317

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 19.08.22 г.
fallback