fallback

Разпродажбите на фондовите пазари засилиха интереса към йената

Доларовият индекс, измерващ стойността на "зелените пари" спрямо кошница от 6 основни валути, отстъпи от 3-седмичния връх, достигнат във вчерашната сесия

11:18 | 25.06.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йената отчете ръст по време на днешната азиатска търговска сесия, като по този начин отстъпи от близо двуседмичното дъно спрямо щатския долар. Инвеститорите предпочетоха да се насочат към все още считаната за валута убежище японска валута, след като фондовите пазари бяха подложени на масови разпродажби вследствие на опасенията около икономическия растеж на Китай. В същото време доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари“ спрямо кошница от 6 основни валути, отстъпи от триседмичния връх, достигнат по време на вчерашната сесия.

Ценните книжа на фондовия пазар в Китай регистрираха най-големия си дневен спад за последните 4 години след засилените страхове на пазарните участници около ликвидността на банковата система и опасенията за забавяне на икономическия растеж на страната. Местната централна банка предупреди финансовите институции да подобрят значително ликвидността си, за да се избегне банкова паника и фалити на банки. Анализатори коментират, че портфейлите на банките са пълни с лоши корпоративни кредити и поради тази причина ликвидният риск се увеличил значително.

Допълнителен натиск върху пазарите оказаха Goldman Sachs Group Inc. и China International Capital Corp., които станаха поредните банки след Barclays Plc и HSBC Holdings Plc, които намалиха прогнозата си за икономическия растеж в Китай. От институциите обосноваха решението си именно вследствие на ликвидните проблеми на националните банки, заради които лихвеният процент на овърнайт междубанковия пазар се удвои спрямо средногодишната си стойност.

Паническите разпродажби на ценните книжа насочиха пазарните участници към по-нискорисковите активи като японската йена. Рано тази сутрин японската валута поскъпна с 0,3% спрямо щатския долар до 97,30. Така американската валута не успя да продължи възходящото си движение и коригира част от спечеленото през последните дни. Еврото пък загуби близо 0,4% спрямо йената до 127,70.

Същевременно Федералният резерв на САЩ продължава с неясните си сигнали по отношение на затягането на монетарната си политика, гарантираща изкупуването на дългови ценни книжа на обща стойност 85 млрд. долара месечно.

Вчера висши представители на централната банка разсеяха частично опасенията около скорошната корекция на финансовите стимули, като по този начин подложиха щатския долар под натиск. Ръководителите на Фед в Далас Ричард Фишър и в Минеаполис Нараяна Кочерлакота заявиха, че пазарите погрешно смятат, че QE3 ще бъде прекратена скоро.

Поради тази причина пазарните участници ще насочат вниманието си към днешните данни за потребителското доверие, поръчките на трайни стоки и продажбите на нови жилища в САЩ. Стойностите на тези показатели ще хвърлят повече светлина около бъдещите планове на Фед, главно заради факта, че от централната банка неведнъж са заявявали, че ще следят изключително внимателно икономическите индикатори.

Доларът ще намери известно облекчение, ако данните се окажат по-добри от очакваното, тъй като това ще създаде нова основа за спекулации по отношение на по-скорошното намаляване на размера на финансовите стимули от страна на Федералния резерв.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3114; Връх – 1,3143; Дъно – 1,3058; Затваряне – 1,3133

Вчера щатският долар опита да тества проекцията на 200-дневната периодна пълзяща средна, разположена около 1,3072. Неуспешният пробив задейства дълги покупки в полза на еврото, издигайки го отново над психологическата граница при 1,3100.

Именно около това ниво е и 50-процентовата съпротива на Фибоначи корекцията, което допълнително подкрепя единната валута. За момента обаче изглежда, че това е просто корекция на последните спадове на двойката и в следващите дни можем да очакваме нов тест на тези съпротиви от страна на американската валута.

EUR/GBP

Отваряне – 0,8510; Връх – 0,8541; Дъно – 0,8482; Затваряне – 0,8498

Новият тест за пробив на възходящата тренд линия, формирана от дъното в края на месец април 2013 г., отново не беше успешен за британския паунд. За момента, линията оказва сериозна подкрепа на еврото и удържа по-дълбок спад.

Пред единната валута стоят съпротивите на проекцията на 89-дневната периодна пълзяща средна при 0,8531, последвана от зоната около 0,8600.

USD/JPY

Отваряне – 97,72; Връх – 98,69; Дъно – 97,21; Затваряне – 97,.61

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 25.06.13 г.
fallback