fallback

Пасивността на японската централна банка задържа интереса към йената

Австралийският долар трупа пасив в трета поредна сесия, достигайки 33-месечно дъно спрямо щатския

10:58 | 11.06.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена поскъпна тази сутрин във всичките си 16 водещи кръстосани курса, след като централната банка на страната разочарова инвеститорите, които очакваха мерки за овладяване на волатилността в доходността на местните държавни облигации. Йената ограничи пониженията си от началото на седмицата и през последните часове намери подкрепа за ръст спрямо щатския долар.

Японската централна банка не оправда предварителните прогнози на пазара и не прие нови механизми срещу растящите лихви на дълговите ценни книжа. Доходността по 10-годишните японски държавни облигации нарасна с 4 базисни пункта до 0,865%.

Откакто новото правителство на премиера Шиндзо Абе анонсира програмата си за налагане на агресивни финансови стимули, доходността се изстреля от дъната при 0,315% до рекордния 1% в рамките на няколко месеца. Това разколеба голяма част от инвеститорите и същевременно засили спекулациите, че централната банка ще опита да овладее резките колебания.

Бездействието ѝ в момента обаче, отхвърля този сценарий и това е причината, поради която йената продължава да задържа интереса към себе си.

За последния месец японската валута възстанови цели 3,9% от стойността си след бурните спадове, които започнаха в края на миналата година. Това е и най-доброто представяне сред 10-те валути на развитите икономики. За същия период еврото отчита поскъпване с 2,5%, а при долара почти липсва промяна.

Същевременно австралийският долар трупа пасив в трета поредна сесия. Националното статистическо бюро на Австралия публикува днес априлските данни за нивата на жилищните кредити, които са се увеличили с едва 0,8% при прогнози за покачване от 2%.

Австралийският долар се търгува с 0,6% по-ниско спрямо щатския долар в нивата около 0,9400. Малко по-рано днес двойката AUD/USD формира дъно при 0,9380, което е най-ниската стойност от септември 2010 г.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3201; Връх – 1,3268; Дъно – 1,3133; Затваряне – 1,3252

Техническата фигура „биче поглъщане" (Bullish Engulfing), която двойката формира в средата на май, продължава да дава нужната подкрепа на еврото за корекция. Цената на двойката вече докосна 1,3300, потвърждавайки възходящия ни сценарий, на който акцентирахме още в средата на месец май.

Макар вероятността от скорошна корекция да расте, основната посока остава възходящата и това ще работи в подкрепа на еврото.

GBP/USD

Отваряне – 1,5514; Връх – 1,5585; Дъно – 1,5493; Затваряне – 1,5566

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 12.09.22 г.
fallback