fallback

Силните спадове на японските акции донесоха стабилност за йената

Доларът отслабва заради нервността сред пазарните участници преди серията от данни за пазара на труда в САЩ, които ще бъдат публикувани до края на седмицата

11:55 | 05.06.13 г. 1

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар падна за втори път през тази седмица под критичната бариера от 100,00 йени по време на днешната азиатска търговска сесия. Доларът не успява да противодейства на йената, която разширява предимството си благодарение на обратната си корелация с фондовите пазари.

Водещият японски индекс Nikkei се потопи с 3,8% днес, след като намеренията на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе по отношение на новата политика за растеж не отговориха на очакванията на пазара. Премиерът, който взе поста след предсрочни избори в края на миналата година, иска да увеличи брутния национален доход с 3% и да удвои преките чужди инвестиции до 300 млрд. долара отчасти чрез създаването на специални икономически зони, които ще привлекат международни технологии и човешки ресурс.

Планът на Шиндзо Абе ще се осъществява в следващите десет години, което според анализатори е по-скоро политическа кампания, а според пазара е трудно постижима цел.

Тази сутрин доларът загуби 0,5% от стойността си спрямо йената. Цената на USD/JPY отново е под психологическата бариера от 100,00.

Низходящото движение, което наблюдаваме при долара през последните няколко сесии, се дължи не само на стабилизирането на йената. До голяма степен по-слабият интерес към американската валута е следствие от нервността на пазарните участници преди серията от данни за заетостта в САЩ, които ще бъдат публикувани до края на седмицата.

Малко по-късно днес ще бъдат изнесени данните на ADP за промяната в заетостта в частния сектор, чиито стойности традиционно се публикуват два дни преди официалните данни за заетостта и общата безработица на Министерството на труда на САЩ. Според предварителните прогнози американската икономика ще добави 168 000 нови работни места през месец май, а общата безработица ще остане на измерените през април 7,5%.

Доларът ще намери известно облекчение, ако данните се окажат по-добри от очакваното, тъй като това ще създаде нова основа за спекулации по отношение на по-скорошното намаляване на размера на финансовите стимули от страна на Федералния резерв на САЩ.

Към момента обаче доларът страда от липса на доверие. Освен срещу йената американската валута губи позиции и в основния си крос спрямо еврото. Днес доларът поевтиня до едномесечно дъно при 1,3106.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3075; Връх – 1,3100; Дъно – 1,3041; Затваряне – 1,3070

Техническата фигура „биче поглъщане" (Bullish Engulfing), която двойката формира в средата на май, дава нужната подкрепа на еврото за корекция.

Цената на двойката вече прехвърли психологическото 1,3000, което усилва вероятността от потвърждаване на възходящото движение в следващите сесии.

GBP/USD

Отваряне – 1,5321; Връх – 1,5342; Дъно – 1,5272; Затваряне – 1,5301

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 04.09.22 г.
fallback