fallback

Доларът поевтинява след серия разочароващи новини от САЩ

Макроикономическите данни за жилищния и трудовия пазар и за БВП поставиха под въпрос скорошното свиване на програмата за стимули на Фед

11:20 | 31.05.13 г. 2

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар се търгува близо до 3-седмично дъно спрямо еврото по време на петъчната сесия, след като последните неочаквано слаби макроикономически данни от САЩ охладиха надеждите за по-скорошно намаляване на монетарните стимули и ограничаване на печатането на пари.

Икономическият календар от вчера предложи данните за първоначалните молби за безработица в САЩ, които противно на очакванията показаха увеличение за миналата седмица. Вместо прогнозираните 344 хил. молби се оказа, че за периода има подадени 354 хил. и така устойчивостта на американския трудов пазар отново бе поставена под съмнение.

В същото време данните за продажбите на жилища през април показаха повишение от едва 0,3%. Темпът на растеж е доста по-бавен в сравнение с предварителните прогнози за нарастване на покупко-продажбите с около 1,5%.

Централната новина обаче беше ръстът на американската икономика през първото тримесечие, където също нямаше много повод за оптимизъм. Брутният вътрешен продукт на САЩ, измерител на общата икономическа производителност, се е разширил с 2,4% на годишна база, показаха ревизираните данни. Това е с 0,1 процентни пункта по-малко в сравнение с първоначалната оценка.

Серията на по-слаби макроикономически новини изтегли рязко интереса на пазарните участници от американския долар и това бе причината за слабото му представяне в повечето от основните му валутни кросове вчера.

Спрямо еврото доларът отстъпи до 3-седмично дъно. Двойката EUR/USD се върна отново над психологическата бариера от 1,3000. Пробивът на тази ключова съпротива даде допълнителен импулс на еврото, което в края на вчерашната сесия се разменяше за малко под 1,3060 долара.

Изглежда, че американската валута ще продължи да трупа загуби заради по-слабата вероятност от скорошно ограничаване на печатането на пари. Федералният резерв прогнозира, че може да намали темпа на финансовите стимули, но само при трайно подобрение на местната икономика, което за момента изглежда по-далечна перспектива.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2853; Връх – 1,2976; Дъно – 1,2836; Затваряне – 1,2945

Техническата фигура „биче поглъщане" (Bullish Engulfing), която двойката формира през миналата седмица, дава нужната подкрепа на еврото за корекция на част от майските загуби.

Корекцията на еврото вече прехвърли психологическото 1,3000, където в няколко поредни сесии единната валута не успяваше да преодолее. Вероятността от нови ръстове се по-висока.

GBP/USD

Отваряне – 1,5037; Връх – 1,5145; Дъно – 1,5007; Затваряне – 1,5128

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:16 | 19.08.22 г.
fallback