fallback

Йената поскъпва успоредно с ръста по доходността на японските облигации

Доларовият индекс продължава да се отдалечава от рекордния си връх, формиран на 23 май

12:05 | 30.05.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската валута напредна тази сутрин в повечето от водещите си кръстосани курсове, след като председателят на централната банка на страната Харухико Курода каза, че няма да се търсят механизми за намаляване на волатилността на пазара на облигации. В същото време доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари“ срещу кошница от 6 основни валути, се понижава за втори пореден ден заради разнопосочните сигнали около програмата на Федералния резерв за стимулиране на американската икономика.

Йената взе аванс от 0,3% до 100,88 спрямо долара и 0,1% до 130,84 спрямо еврото по време на днешната азиатска търговска сесия.

Доларовият индекс се търгува в зоната около 83,445, след като заличи 0,3% от стойността си. Доларовият индекс продължава да се отдалечава от рекордния връх при 84,498, който формира на 23 май. Това бе най-високото ниво за индекса от месец юли на 2010 г.

Доходността по японските държавни ценни книжа с 10-годишен матуритет се покачи до едногодишен максимум от 1% през миналата седмица. За сравнение - на 3 април, ден преди Японската централна банка да обяви агресивната си програма за стимулиране на местния пазар, доходността на държавните облигации беше 0,55%.

Силното покачване провокира успокоителните коментари на Курода, който в днешното си обръщение пред парламента каза, че антикризисните мерки са били достатъчни, за да преборят дефлацията, а тенденцията за увеличаване на доходността при облигациите е желателна.

Въпреки това покачващата се доходност крие своите рискове и това бе коментирано от икономическия министър Акира Амари. Според него по-високите лихви на дълговите ценни книжа биха рефлектирали негативно върху икономиката.

Федералният резерв на САЩ продължава да купува всеки месец активи на стойност 85 млрд. долара в опит да гарантира ликвидност на вътрешния пазар, да облекчи разходите за кредитиране и да ограничи рисковете. На 22 маи председателят на Фед Бен Бернанке даде знак, че размера на стимулите може да бъде намален в някое от следващите заседания, но само ако тенденцията на растеж се запази.

Намеренията за ограничаване на печатането на пари се отразяват добре върху цента на щатския долар, но от друга страна пазарните участници не бързат да заложат по-смело на него заради неяснотата кога точно Фед ще изпълни обещанията си.

Еврото поскъпна спрямо долара с близо 0,4% тази сутрин и се насочи отново към психологическото 1,3000. За последно двойката EUR/USD се търгуваше над тази граница на 14 май, но последвалият доларов натиск изпрати цената на 1,2795 – най-ниското ниво за месеца.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2853; Връх – 1,2976; Дъно – 1,2836; Затваряне – 1,2945

Техническата фигура „биче поглъщане" (Bullish Engulfing), която двойката формира през миналата седмица, дава нужната подкрепа на еврото за корекция на част от майските загуби.

Корекцията на еврото обаче загуби своята скорост точно при психологическото 1,3000. В две поредни сесии еврото не успя да излезе над тази критична граница и това само потвърди впечатлението, че основният тренд остава на страната на щатския долар. Вероятно в следващите сесии двойката ще потвърди низходящата посока.

GBP/US

Отваряне – 1,5037; Връх – 1,5145; Дъно – 1,5007; Затваряне – 1,5128

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:38 | 11.09.22 г.
fallback