fallback

Доларът набира преднина преди днешните данни от САЩ

Очакванията са за повишаване на потребителското доверие и ръст на цените на жилищата в 20 големи града на САЩ

15:10 | 28.05.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар поскъпна във вторник в почти всички от основните си кръстосани курсове преди публикуването на макроикономическите данни от САЩ, където се очаква подобрение на потребителското доверие и ръст на цените на жилищата.

Доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари“ спрямо кошница от 6 основни валути, се покачи днес заради спекулациите, че подобряването на икономическата среда отвъд Океана ще провокира Федералния резерв на САЩ да намали размера на финансовите стимули, чрез които гарантира изкупуването на активи на стойност 85 млрд. долара всеки месец.

Щатският долар взе аванс от 1% спрямо йената и формира тази сутрин връх при 102,05, а спрямо еврото американската валута поскъпна с минималните 0,1% до 1,2920. Това помогна на доларовият индекс да нарасне с 0,1% до 83,800.

Индексът на потребителското доверие, който ще бъде публикуван малко по-късно днес, вероятно ще се покачи до 71 пункта този месец, което ще бъде най-високото ниво от месец ноември насам. През април потребителското доверие показа 68,1 пункта.

Индексът на цените на жилищата в САЩ, в който участват 20-те най-големи градове в страната, също се очаква да запише подобрение. Икономическите прогнози са за ръст от 10,2% през месец март на годишна база, което ще бъде най-големият скок от април 2006 г. до сега.

Ако данните потвърдят предварителните прогнози, Фед ще има допълнително основание за намаляване на стимулите и ограничаване на печатането на пари. Това обяснява моментния интерес на пазарните участници към щатския долар.

Според анализатори централната банка на САЩ ще предприеме действия през четвъртото тримесечие на тази година, но ако добрата тенденция на възстановяване се запази, редуцирането на програмата ще се случи по-рано.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2922; Връх – 1,2948; Дъно – 1,2914; Затваряне – 1,2933

Техническата фигура „биче поглъщане" (Bullish Engulfing), която двойката формира през миналата седмица, дава нужната подкрепа на еврото за корекция на част от майските загуби.

Корекцията на еврото обаче загуби своята скорост точно при психологическото 1,3000. В две поредни сесии еврото не успя да излезе над тази критична граница и това само потвърди впечатлението, че основният тренд остава на страната на щатския долар. Вероятно в следващите сесии двойката ще потвърди низходящата посока.

GBP/USD

Отваряне – 1,5116; Връх – 1,5155; Дъно – 1,5086; Затваряне – 1,5108

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
fallback