fallback

Йената поскъпва, след като Япония намекна за промяна на валутната политика

Изглежда, че доларът печели все повече одобрението на пазарните участници, сочат данни на базирания във Вашингтон регулатор на търговията с валутни фючърси

11:07 | 20.05.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена поскъпна в по-голямата част от 16-те си основни кръстосани курса в понеделник, след като министърът на икономиката на страната Акира Амари намекна, че евентуални нови понижения при йената биха имали негативен ефект за местната икономика и че правителството е длъжно да задейства механизми за минимизирането на тези рискове.

Йената намери подкрепа и се отдалечи от над 4-годишното си дъно спрямо щатския долар, до което потъна в края на миналата седмица. Пазарните участници предпочетоха да заложат отново на японската валута след вчерашното изказване на Амари и спекулациите, че агресивното обезценяване на йената, което продължава вече шести месец, е достигнало повратна точка.

В петък щатският долар разшири аванса си спрямо йената до нов рекорден максимум при 103,30. Днес двойката USD/JPY се отдалечи на 0,7% от това ниво и се търгува около 102,60.

През последните 6 месеца йената изтри 20% от стойността си, което я прави най-губещата валута на пазара. За същия период доларът поскъпва с 3,5%, а еврото събира предимство от 3,8%.

Според наблюдатели японските власти стават прекалено обезпокоени за стабилността на местната валута, след като доларът пречупи критичната бариера от 100,00 йени. Сигналът, който Акира Амари даде вчера, не е единственият в тази посока.

Съмненията, че японското правителство и Японската централна банка опитват да променят валутната си политика, вече стават основателни. В този смисъл може би е въпрос на време йената да промени негативния тренд и да формира дълбока корекция, която липсваше през последните месеци.

Статистиката от базирания във Вашингтон регулатор на търговията с валутни фючърси обаче показва друго. Големите хедж фондове и спекуланти са разширили залозите си срещу японската йена през изминалата седмица. Нетните експозиции в полза на щатския долар са се увеличили от 78 560 лота до 88 407 лота на 14 май. В същото време нетните експозиции в полза на щатския долар спрямо еврото се покачват на 46 921 лота спрямо 33 533 за предходната седмица.

Изглежда, че доларът печели все повече одобрението на пазарните участници. Във фундаментален план тази тенденция е обоснована от очакванията, че Федералният резерв ще намали по-скоро размера на финансовите стимули, чрез които налива в американската икономика до 85 млрд. долара всеки месец.

Повече яснота около плановете на Фед ще има на 22 май, когато ще бъде публикуван протоколът от последното заседание на Комисията за свободния пазар към финансовата институция, а председателят Бен Бернанке ще говори пред икономическата комисия на Конгреса.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2879; Връх – 1,2888; Дъно – 1,2795; Затваряне – 1,2835

Възходящата тренд линия, построена по дъната от края на март, до скоро валидираше възходящата посока при двойката и в същото време пречеше на щатския долар да намери импулс за разширяване на печалбите.

Нейният пробив обаче измести фокуса върху низходящия сценарий, който остава приоритетен и през следващите сесии.

GBP/USD

Отваряне – 1,5266; Връх – 1,5282; Дъно – 1,5156; Затваряне – 1,5168

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 12.09.22 г.
fallback