fallback

Силните индустриални данни от Германия изстреляха еврото

Нарастват спекулациите, че ЕЦБ няма да коригира скоро монетарната си политика

11:28 | 09.05.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Обнадеждаващите данни за германската индустрия от вчера засилиха оптимизма на пазарните участници по отношение на макроикономическата среда в най-силната икономика в еврозоната и това даде силен възходящ тласък на единната европейска валута. По време на вчерашната търговска сесия еврото поскъпна до едноседмичен връх спрямо щатския долар и тази сутрин продължава да защитава предимството си в зоната около 1,3160.

Като текуща цел пред общата валута се очертава върхът при 1,3242, който бе формиран на 1 май. При евентуален пробив над тази стабилна ценова бариера двойката EUR/USD ще се върне в стойностите, в които се търгуваше за последно през месец февруари тази година.

Инвеститорите заложиха на еврото след неочаквания скок на индустриалното производство в Германия през март. Новината разпали надеждите, че местната икономика и мотор на еврозоната нализа във възходяща фаза.

Когато през миналата седмица Европейската централна банка намали основния лихвен процент в еврозоната до рекорден минимум, президентът на финансовата институция Марио Драги заяви, че фокусът ще остане върху макроикономическите индикатори в региона и че ако подобрението при тях закъснее, вероятно ще последва ново орязване на основната лихва.

Добрите данни от Германия намалиха вероятността за действия на ЕЦБ в рамките на този сценарий и в същото време засилиха спекулациите, че банката няма да нанася скоро корекции по текущата си монетарна политика.

Тази ситуация реално облекчава чувствително натиска, който еврото натрупа върху себе си през последните седмици и в същото време поставя общата валута в комфортна зона за допълнително поскъпване в основните й кръстосани курсове.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3078; Връх – 1,3193; Дъно – 1,3071; Затваряне – 1,3151

Еврото намира подкрепа от възходящата тренд линия, построена по дъната от края на март.

Тази тренд линия гарантира възходящата посока при двойката и в същото време пречи на щатския долар да намери импулс за разширяване на печалбите от миналата седмица.

GBP/USD

Отваряне – 1,5481; Връх – 1,5591; Дъно – 1,5470; Затваряне – 1,5534

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:29 | 22.08.22 г.
fallback