fallback

Ниската инфлация отслаби долара, осигурявайки на Фед пространство за маневри

Американската валута страда от мерките на Фед и от драстичното ежемесечно увеличаване на паричната маса в обращение

14:42 | 30.04.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Във вторник щатският долар се търгува близо до най-ниските си стойности от около две седмици насам срещу кошница от основни валути. Намаляващата доходност по американските облигации и забавящата се инфлация зад Океана поставиха под натиск Федералния резерв, от който се очаква да гласува нови антикризисни мерки на започващата днес двудневна среща.

Над долара натежа свиването на доходността по 2-годишните държавни облигации до 9-месечно дъно от 0,21%, след като данните от вчера показаха забавяне на основния показател за инфлацията в САЩ.

Доларовият индекс, измерващ стойността на ‚зелените пари“ спрямо кошница от 6 основни валути, се търгува в цените около 82,14 тази сутрин, което е все още критично близо до дъното при 82,04, формирано в понеделник. За последно доларовият индекс се търгуваше в тези стойности на 17 април.

Двудневното заседание на Федералния резерв ще започне малко по-късно днес и пазарите очакват да видят дали признаците за колебливо икономическо възстановяване и забавяне на инфлацията от последните седмици биха могли да станат причина за нови покупки на Фед в рамките на текущата програма за стимулиране на растежа чрез изкупуване на облигации.

В момента централната банка на САЩ изкупува дългосрочни американски държавни облигации на стойност 85 млрд. долара всеки месец в опит да осигури ликвидност и да заздрави местната икономика.

Протоколът от предишното заседание на Фед показа, че централната банка има намерение да започне да намалява този обем по-късно през текущата година. Всъщност вече започнаха дебати около ефективността на тази мярка и нежеланите рисковете, които може да донесе.

Свиването на средствата за стимулиране на икономиката поне на този етап изглежда необосновано, а последните незадоволителни икономически данни засилват спекулациите, че изкупуването на активи ще продължи за по-дълъг период от предвиденото. Това означава, че дългосрочния натиск върху долара най-вероятно ще се запази.

Американската валута страда от мерките на Фед и от драстичното ежемесечно увеличаване на паричната маса в обращение.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3010; Връх – 1,3047; Дъно – 1,2989; Затваряне – 1,3027

Текущият възходящ импулс на еврото доближи цената на двойката до 1,3115. Там е разположена 38,20-процентовото ниво на низходящото движение от началото на февруари до началото на месец април.

Зоната около 1,3115 се оформя като важна съпротива, която може да спре инерцията на еврото и да прехвърли предимството на страната на щатския долар.

GBP/USD

Отваряне – 1,5468; Връх – 1,5545; Дъно – 1,5462; Затваряне – 1,5488

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:56 | 12.09.22 г.
fallback