fallback

Двойката USD/JPY остава под психологическото 100,00 йени за долар

В рамките на седмицата японската валута изтри 7% от стойността си спрямо зелените пари

14:37 | 12.04.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар формира нов връх спрямо йената по време на вчерашната търговска сесия, достигайки 4-годишен максимум при 99,94. Така за пореден ден двойката USD/JPY остава критично близо до зоната на психологическото 100,00, без да може да пробие над тази граница.

В рамките на последната седмица японската йена изтри цели 7% от стойността си спрямо щатския долар. Двойката се търгуваше около 92,90, когато Японската централна банка взе решение да стимулира местната икономика с до 1,4 трлн. долара в следващите две години. Йената получи тежък удар заради безпрецедентното увеличаване на паричната маса в обращение, което ще последва, и това е причината да продължава да губи доверие.

На фона на тежкия удар, който йената получи във фундаментален план, и липсата на по-сериозна подкрепа, техническата съпротива при 100,00 за момента ограничава успешно всички опити на щатската валута за нови ръстове. Като цяло обаче залозите срещу японските пари продължават да нарастват и вероятно е въпрос на време да видим цени над тази граница.

Около психологическото 100 йени за долар пък са концентрирани множество стоп нива, които ще бъдат задействани в момента, в който щатската валута набере нова инерция. Това означава, че при пробив тази граница ще се превърне в силен трамплин за долара към допълнително поскъпване и нови рекордни върхове.

Пазарните участници вече търсят индикации за това дали решението на Японската централна банка няма да провокира прехвърляне на капитали от страната към други активи в чужбина. Това би означавало още по-голям натиск за йената. На този етап обаче данните не показват сериозно изтичане на капитали навън.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3069; Връх – 1,3137; Дъно – 1,3042; Затваряне – 1,3115

Цената на двойката достигна отново до 38,2-процентовата съпротива на Фибоначи корекцията на движението от февруарския връх до дъното, което бе формирано в края на март. В това ниво (1,3121) се оформя сериозна съпротива на текущия евров импулс.

Поскъпването на единната валута от последните сесии все още има характер на корекция, а основният тренд остава в полза на щатския долар. Това усилва вероятността от обръщане на посоката и поевтиняване на еврото в краткосрочен план.

GBP/USD

Отваряне – 1,5329; Връх – 1,5410; Дъно – 1,5317; Затваряне – 1,5392

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:17 | 27.08.22 г.
fallback