fallback

Централните банки се насочват към по-рискови активи и екзотични валути

Банкерите искат да компенсират рекордно ниската доходност от считаните за сигурни държавни ценни книжа

10:11 | 08.04.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Централните банки инвестират в по-рискови активи и екзотични валути, за да компенсират рекордно ниската доходност от американските държавни ценни книжа, сочат резултатите от проучване, осъществено от Central Banking Publications и Royal Bank of Scotland сред 60 централни банки.

По-голямата част от резервите на централните банки в глобален мащаб са натрупани в опит да се ограничи поскъпването на националните валути, като се държат под формата на американски облигации, както и дългови книжа на стабилните държави от еврозоната, посочва FT.

Рекордно ниските лихви обаче и продължаващото мащабно печатане на пари занижиха сериозно доходността от тези инвестиционни инструменти. Същевременно доларът и традиционните резервни валути също поевтиняха, което принуди централните банкери да диверсифицират рисковете, както и да намалят загубите от инвестиционните портфейли.

Резултатите от проучването сочат, че повече от 80% от централните банкери са променили тактиката си заради агресивната парична политика на Федералния резерв и Европейската централна банка. Заради рекордно ниската доходност от сигурните инвестиционни инструменти и обезценяването на долара и еврото те са се насочили към валути, които са избягвали преди кризата, както и към по-високодоходни активи, като например правителствени облигации с по-нисък рейтинг. 

Най-популярните алтернативни валути са австралийският и канадският долар, скандинавските валути и юанът. Около четири пети от респондентите заявяват, че или са инвестирали, или планират да инвестират част от резервите в австралийски или канадски долари, а около 40% от тях – че са инвестирали или планират да инвестират в юани.

Около половината от респондентите са се насочили към новозеландския долар, а 14% - към бразилски реали. Близо една трета пък заявяват, че или са купили, или обмислят покупката на акции, които поне доскоро се считаха за своеобразно проклятие за централните банки.

Отливът на централните банки от традиционните резервни валути плаши някои инвеститори, отбелязва изданието. Те са разтревожени от размера на резервите, с които централните банки разполагат, както и липсата на прозрачност, особено в Азия и Близкия Изток, което може да дестабилизира пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:48 | 03.09.22 г.
fallback