fallback

Заседанието на японската централна банка тества устойчивостта на йената

Пазарът показва недвусмислено, че все още не намира консенсус за стойността на японската валута

11:10 | 03.04.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Двудневното заседание на Японската централна банка, което започна рано тази сутрин, се оказва добър тест за доверието на пазарните участници в японската йена. Срещата е първа за новия председател Харухико Курода, който трябва да хвърли повече светлина върху бъдещата монетарна политика на институцията и плановете си за ограничаване на негативното влияние на кризата върху местната икономика.

Повече информация ще бъде изнесена утре, когато съветът на банката ще обяви гласуваните решения, а дотогава рисковете за йената остават.

Всъщност пазарът показва недвусмислено, че все още не намира консенсус за стойността на японската валута. Само преди месец прогнозите за разширяване на монетарните стимули на Японската централна банка имаха силно негативен ефект върху йената и всеки слух в тази посока отнемаше допълнително от стойността ѝ.

Днес обаче тази тенденция изглежда обърната. Въпреки че централната банка вече е твърде близо до по-широк кръг от стимули, пазарните участници са спокойни и не бързат да разпродават.

Донякъде тази нагласа се дължи на факта, че пазарната цена вече е отразила в кръстосаните курсове на йената голяма част от страховете и рисковете, свързани с една нова вълна от агресивни антикризисни мерки за японската икономика. Дори да бъдат гласувани допълнителни финансови стимули, пазарът няма да бъде изненадан и това вероятно ще задържи йената стабилна.

Тази сутрин доларът губи минимално от стойността си спрямо йената. Двойката USD/JPY се търгува в нивата около 93,40, а вчера формира дъно при 92,56. Това е най-ниското ниво на щатския долар от началото на март до сега.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2848; Връх – 1,2876; Дъно – 1,2808; Затваряне – 1,2818

Цената на двойката остава под нивото на 200-дневната пълзяща средна, която доскоро единствена пазеше валидността на дългосрочния евров тренд. В този контекст предимството на щатския долар се засилва, което увеличава и вероятността от формиране на нови, още по-ниски дъна.

Поскъпването на щатския долар, което започна още в началото на февруари, доскоро имаше характеристиките на корекция. Последните нови ръстове на американската валута обаче затвърждават впечатлението, че доларът е вече в трендова фаза.

GBP/USD

Отваряне – 1,5225; Връх – 1,5257; Дъно – 1,5098; Затваряне – 1,5107

Върхът от началото на миналата седмица при 1,5267 е най-силната съпротива на опитите на британската лира за корекция. В същото време това е цената, която пази предимството на щатския долар.

По-силните подкрепи са разположени в зоните около 1,5100 и 1,5070.

USD/JPY

Отваряне – 93,20; Връх – 93,55; Дъно – 92,56; Затваряне – 93,34

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 03.04.13 г.
fallback