fallback

Йената на едномесечен връх преди заседанието на японската централна банка

Разочароващите данни от производствения сектор на САЩ бяха достатъчни, за да провокират широки разпродажби на долари

14:23 | 02.04.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар отслаби позициите си във вторник, което позволи на японската йена да се изкачи до едномесечен връх. Разочароващите данни от производствения сектор на САЩ бяха достатъчни, за да провокират широки разпродажби при „зелените пари“ и същевременно да помогнат на йената да разшири корективното движение.

Авансът за японската валута идва ден преди двудневното заседание на Японската централна банка. Според предварителните очаквания управителният съвет на банката ще гласува разширяване на програмата за изкупуване на облигации, с която се облекчава натиска върху местната икономика.

Това ще е първото заседание под ръководството на новия председател Харухико Курода, който през миналия месец замени на поста Масааки Ширакава с идеи за по-агресивни монетарни стимули и безпрецедентни антикризисни мерки.

Само преди месец прогнозите за разширяване на монетарните стимули имаха силно негативен ефект върху йената и всеки слух в тази посока отнемаше допълнително от стойността ѝ. Днес обаче тази тенденция изглежда обърната. Въпреки че Японската централна банка се доближава до по-широк кръг от стимули, пазарните участници изглеждат спокойни и не бързат да разпродават японската валута.

Според наблюдатели причината за промяната в нагласите е, че пазарът вече е отразил този риск в цената на йената. Подобно решение няма да бъде изненадващо и едва ли ще има силата да тласне японските пари към нови исторически дъна.

Тази сутрин доларът губи 0,3% от стойността си спрямо йената. Двойката USD/JPY се търгува в нивата около 93.00, след като малко по-рано днес формира дъно при 92.56. Това е най-ниското ниво на щатския долар от началото на март до сега.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2802; Връх – 1,2866; Дъно – 1,2770; Затваряне – 1,2847

Цената на двойката остава под нивото на 200-дневната пълзяща средна, която до скоро единствена пазеше валидността на дългосрочния евров тренд. В този контекст предимството на щатския долар се засилва, което засилва и вероятността от формиране на нови, още по-ниски дъна.

Поскъпването на щатския долар, което започна още в началото на февруари, доскоро имаше характеристиките на корекция. Последните нови ръстове на американската валута обаче затвърждават впечатлението, че доларът е вече в трендова фаза.

GBP/USD

Отваряне – 1,5177; Връх – 1,5241; Дъно – 1,5174; Затваряне – 1,5220

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:52 | 08.09.22 г.
fallback