fallback

Обръчът около еврото продължава да се затяга

Щатският долар успява без усилие и без помощта на силни макроикономически новини от САЩ да разшири аванса си спрямо общата европейска валута

11:51 | 28.03.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото загуби 0,6% от стойността си спрямо щатския долар по време на вчерашната търговска сесия и формира ново 4-месечно дъно при 1,2750. След продължителния натиск, който финансовата криза в Кипър упражняваше върху доверието към единната валута от началото на миналата седмица, днес фокусът се измести към продължаващата политическа криза в Италия.

На провелият се вчера аукцион инвеститорите поискаха по-висока възвращаемост за вложенията си в италиански държавен дълг, което едновременно увеличи разходите на Рим за финансиране и нанесе екстра удар върху еврото. Лидерът на италианската център-лява партия Пиер Луиджи Берсани попари и най-малките останали надежди за сформиране на управляваща коалиция, след като не успя да постигне договорка с нито един от лидерите на останалите политически сили.

Ако Италия тръгне по пътя на нови парламентарни избори, рисковете за стабилността на еврото ще се увеличат значително. Точно тази мрачна перспектива се отразява от пазара през последните часове.

В същото време Кипър се готви да отвори банковата си система днес за първи ден, след като почти две седмици банките в страната останаха затворени. Прогнозите са за масово теглене на средства и затова правителството предпочете да наложи редица ограничения, слагащи таван на единичните трансакции.

Строгите правила включват намалено работно време, възможност за теглене от банкова карта до 300 евро на ден и до 5 000 евро на месец, забрана за осребряване на чекове, забрана на всякакви операции със срочни депозити. Ограничителните мерки са без аналог в еврозоната и според наблюдатели ще доведат до нови, непознати регулации по отношение на еврото.

На втори план пък остава подозрението, че моделът, по който бе разрешена кризата в Кипър, ще бъде копиран и приложен и при останалите застрашени икономика в региона.

Тенденцията за намаляване на експозициите в единната европейска валута и увеличаване на спекулативните залози срещу нея изглежда все по-необратима на фона на ескалиращата несигурност през последните дни. Европейските политически лидери загубиха огромна част от доверието заради усещането за хаотично прилагане на антикризисни механизми и гласуване на важни решения в последния момент.

На този фон щатският долар успява без усилие и без помощта на силни макроикономически новини от САЩ да разшири аванса си спрямо еврото. Тази сутрин двойката EUR/USD се търгува в нивата под 1,2800 – критично близо до последния 4-месечен минимум.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2859; Връх – 1,2866; Дъно – 1,2749; Затваряне – 1,2773

Цената на двойката остава за трета поредна сесия под нивото на 200-дневната пълзяща средна, която до скоро единствена пазеше валидността на дългосрочния евров тренд. След текущия пробив предимството на щатския долар се засилва, което засилва и вероятността от формиране на нови, още по-ниски дъна.

Поскъпването на щатския долар, което започна още в началото на февруари, доскоро имаше характеристиките на корекция. Допълнителните ръстове на американската валута обаче затвърждават впечатлението, че доларът е вече в трендова фаза.

GBP/USD

Отваряне – 1,5158; Връх – 1,5180; Дъно – 1,5091; Затваряне – 1,5125

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:44 | 17.08.22 г.
fallback