fallback

10 неща, които ми се иска да знаех, когато започвах да търгувам

На пазара не му пука за нашето съществуване и проблемите ни, категоричен е Браян Лунд

09:00 | 25.03.13 г. 5

Всички ние искаме да се върнем назад във времето и да изживеем младежките си години, но с предимството на знанията, които имаме в този момент. Аз поне искам точно това, заявява Браян Лунд в коментар, преведен от Варчев Финанс.

В усилията си да помогна на трейдърите да избегнат някои от грешките в търговията, и тъй като обичам да давам от себе си, ето десетте неща, които сега ми се иска да знаех някога, когато започнах да търгувам:

Сложността е наш враг

Погледнете почти всяка платформа за търгуване или софтуер за графики, и ще видите много повече показатели, отколкото един трейдър всъщност се нуждае. В крайна сметка, всички показатели са производни на цената и обема, така че защо е необходимо да са толкова натруфени? След многогодишни опити да намеря "идеалния показател", открих: цена, обем, S/R нива, линията на тренда и няколко ключови пълзящи средни.

95% от другите индикатори са плод на нарцисизма на псевдоексперти, които е трябвало да оправдаят съществуването си. Освен ако не работите за Goldman Sachs или имате собствен хедж фонд, придържайте се към простичките неща.

Специализирайте се

Когато започнах да търгувам, си мислех, че трябва да мога да търгувам с всичко. За мен това беше дефиницията за трейдър. Някои хора могат да търгуват с памук, или пък крос курс долар/йена. Аз не мога и ми отне много време да осъзная това и да се отърся от догмата, която сам си бях наложил.

Станете добри в търговията с определен клас активи - един инструмент и когато го усъвършенствате, тогава добавете нещо ново към репертоара си.. Или пък не. Познавам хора, които търгуват само с акции на Apple Inc. и печелят доста добре.

Няма нищо лошо в това да помолиш за помощ

На пръв поглед търговията с акции изглежда като занимание за самотници, за хора, които искат да седят в една стая и да се взират в графики в продължение на часове. Но ако се отърсиш от визията на "сериен убиец", която имат повечето трейдъри, ще откриеш хора, които не само обичат да говорят за търговия, но я жадуват.

Осем години след като направих първата си сделка не говорих с никого за това какво правя. Едва когато се натъкнах на Money Talk BB в началото на 90-те години, тогава започнах да общувам с хора, които знаеха какво правя. Дори тогава бях твърде скромен, за да помоля за съвет.

Всички знаят, че няма общоприети правила за успех на пазарите, но аз вярвам, че това, което най-много се доближава до тях, е способността на един трйдър да обменя идеи с други трейдъри. Колкото повече го правиш, толкова повече градиш своите собствени познания и изграждаш себе си като трейдър.

Научи се да игнорираш празните приказки

Наскоро гледах презентация на Бари Ритхолц. Освен, че сподели, че според него Джордж Буш е бил най-великият президент през последния век, другото нещо, което ме впечатли бе теорията му, че ние като човешки същества имаме нужда от истории, такива каквито е имало в миналото, преди всички технологии и преди да имаме днешните знания, предавани от поколение на поколение.

Този феномен се случва и на пазара. Участниците в него обичат да прикрепват различни истории към акциите, за да обосноват движенията и нагоре и надолу, или пък защо не се движи изобщо. Тези истории могат само да ви накарат да изгубите средства като трейдър и колкото по-бързо се научите да не се влияете от тях, толкова по-добре.

Всичко или нищо

Изчел съм всичко за търговията и никъде не пише, че трябва да сложите всичките си пари на една позиция по едно и също време. Или пък че трябва да изтеглите всичките си пари наведнъж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
fallback