fallback

Еврото потъна след създаващия прецедент данък в Кипър

Очертава се дългосрочна тенденция на изтегляне на капитали от финансово нестабилните държави в еврозоната към региони с по-нисък риск за финансовата система

11:29 | 18.03.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото потъна рязко по време на днешната азиатска търговска сесия на фона на реакциите след изненадващото решение на Кипър за извънреден еднократен данък върху всички депозити. Пазарните участници разтълкуваха създаващата прецедент антикризисна мярка като опасен ход и заплаха за банковата система в региона и избягаха от единната валута и активите с по-изразен рисков характер.

Действията на Кипър са в отговор на поставените от финансовите министри на еврозоната изисквания за отпускане на финансова помощ от 10 млрд. евро. В замяна на финансовата помощ Кипър въвежда данък от 6,7% върху всички банкови депозити под 100 000 евро и 9,9% данък за депозитите над този таван. Мярката ще е на стойност 5,8 млрд. евро, които ще послужат като гаранция пред международните кредитори.

Решението за данъка върху всички банкови депозити бе съобщено в събота сутринта и предизвика вълна от тегления въпреки почивните дни. Към момента банковите операции в страната са замразени временно до приключването на днешния извънреден парламентарен дебат за спасителния план от ЕС. Ако местният парламент не успее да постигне договореност до утре, банките на острова рискуват да останат затворени.

Интересът към еврото е изключително слаб тази сутрин. Общата европейска валута загуби 1,3% от стойността си срещи американския долар спрямо нивата, на които приключи седмицата в петък. Днес двойката EUR/USD се търгува около 1,2900 – най-ниската цена от средата на декември.

Страховете на пазарните участници след радикалната промяна в Кипър са свързани с изтегляне на капитали не само от островната държава, но и от останалите застрашени страни и пренасочването им към региони с по-нисък риск за финансовата система. Въпреки че тази тенденция ще бъде дългосрочна, пазарът я разпознава като ясен сигнал за краткосрочни продажби на евро към момента.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3003; Връх – 1,3106; Дъно – 1,2998; Затваряне – 1,3073

След пробива на редица ключови подкрепи и задържането на цената под психологическия праг от 1,30 долара за евро низходящата тенденция при двойката остава приоритетна.

Следващата цел пред долара са нивата около 1,2885 където е разположена 200-дневната пълзяща средна. Еврото пък се нуждае от пробив на 1,3075, за да неутрализира низходящата тенденция.

GBP/USD

Отваряне – 1,5081; Връх – 1,5176; Дъно – 1,5067; Затваряне – 1,5110

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:21 | 12.09.22 г.
fallback