fallback

Данните за продажбите на дребно в САЩ донесоха нова подкрепа за долара

Изненадващо силните данни за заетостта в Австралия подкрепиха местната валута, а като основен губещ се очертава еврото

11:19 | 14.03.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В четвъртък американският долар остава в близост до последния 7-месечен връх спрямо кошница от 6 основни валути, след като данните за продажбите на дребно в САЩ засилиха надеждите, че най-силната световна икономика няма да усети толкова тежко негативните ефекти от увеличените данъци и свитите държавни разходи от началото на годината.

За месец февруари продажбите на дребно в страната нарастват с 1,10%, което е най-бързият темп на подобрение за последните 5 месеца. Заедно с последните силни данни за заетостта там новината за продажбите затвърждава впечатлението, че американската икономика е на прав път и върви трайно към възстановяване.

Подобряващата се макроикономическа перспектива не означава, че Федералният резерв ще бъде принуден непременно да ограничи финансовите стимули, които достигнаха 85 млрд. долара на месец. Позитивната вълна може да се интерпретира по-скоро като знак за стабилност и еластичност на икономическата среда в САЩ, след като през януари бе гласувано увеличение на данъците, а през март влезе в сила решението за намаляване на държавните разходи.

Въпреки че за момента Фед няма намерение да преразглежда текущата си монетарна политика, щатският долар остава в добра позиция предвид несигурността в Европа и особено политическата криза в Италия, които спъват еврото от седмици.

Единната валута потъна до тримесечно дъно при 1,2922 през вчерашната търговска сесия и през последните часове остава категорично под психологическата бариера при 1.30. Еврото изтри близо 6% от стойността си спрямо началото на февруари, когато формира многомесечен връх при 1,3710.

В същото време британската лира, която бе подложена на засилен натиск след спекулациите за увеличаване на финансовите стимули от страна на Английската централна банка, възстанови тази сутрин 0,2% спрямо щатския долар и се насочи отново към психологическото 1,50.

Най-големият ръст днес бе за австралийския долар, който се изстреля след изненадващо силните данни за заетостта в Австралия. Новината отвя съмненията, че Австралийската централна банка ще понижи скоро основния си лихвен процент и това помогна на австралийския долар да поскъпне с 0,7% до 1,0380 – най-високото ниво за последните 5 седмици.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3033; Връх – 1,3064; Дъно – 1,2922; Затваряне – 1,2959

След пробива на редица ключови подкрепи и задържането на цената под психологическия праг от 1,30 от последните часове низходящата тенденция при двойката остава приоритетна.

Следващата цел пред долара са нивата около 1,2875-1,2885. Еврото пък се нуждае от пробив на 1,3075, за да неутрализира низходящата тенденция.

GBP/USD

Отваряне – 1,4901; Връх – 1,4980; Дъно – 1,4892; Затваряне – 1,4922

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 14.03.13 г.
fallback